Rekabette endüstrinin yapısal analizi ve ambalaj endüstrisi örneği
At the competion structural analysis of the industtry and the packing industry model
  1. Tez No: 240421
  2. Yazar: AYNUR BAŞOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ambalajlama, Endüstri, Güç, Müşteri profili, Pazarlama, Rekabet, Teknoloji, Yapısal analiz, Packing, Industry, Power, Customer profile, Marketing, Competition, Technology, Structural analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırmanın temel amacı rekabet stratejisi içerisinde ambalaj endüstrisinin yapısal analizini incelemektir. Ambalaj sektörü bir pastaya benzetirsek, önce pastada sahip olduğumuz payı (ciro olarak) korumak, sonra da bu payı arttırmaya çabalamak veya sahip olduğumuz pastayı korumaktır Ambalaj sektörde geçmişin bugünün ve geleceğin analizini yapabilmektir. Firmanın çalıştığı rekabet topluluğunu değerlendirerek, sektörden kaynaklanacak etkilerin en az zarar verebileceği bir pozisyona getirilmesidir. Ayrıca, strateji geliştirme sürecinde verimlilikle ilgili faktörleri, rakiplerin seçimini etkilemeye yönelik taktiklerden daha önemli gördüğü için, aynı zamanda strateji geliştirmeye ekonomik bir yaklaşım sunar.İlk bölümde rekabetin yapısal belirleyicileri olan potansiyel girişimciler, ikame ürünler, müşteriler, tedarikçiler ve bunların rekabet etme gücüne olan etkileri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Mevcut rakipler arasındaki rekabet, sektör yapısının analizi, rakiplerin analizleri anlatılmıştır. İkinci bölümde endüstriyel yapısal analizi rekabet yapısı içerisinde endüstrinin değerlendirilmesi anlatılmıştır. Üçüncü kısımda ise rekabet stratejileri içerisinde ambalaj endüstrisi yapısal analizi anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main goal of research in competitive strategy is to examine the structural analysis of the packaging industry. Packaging sector, similar to a cake, we should have a cake before we share (by turnover) to protect, and then strive to increase this share of the pie, or to protect the history of the packaging industry today and the future is to do the analysis. The company's work by evaluating the competitive community, industry effects resulting from the least damage is to a position. In addition, factors related to efficiency in the process of strategy development, to influence the selection of competitors to see more important than tactics, but also offers strategies to develop an economic approach.In the first part of the structural determinants as potential entrepreneurs competition, substitute products, customers, suppliers and their competitiveness in the power of the effect was examined in detail. Competition between existing competitors, industry structure analysis, competitors' analysis is described. The second part of the competitive structure of the industrial structural analysis of the evaluation is described in the industry. In the third part of the competitive strategies of structural analysis is described in the packaging industry.