Örgüt ikliminin muhtemel örgütsel krizleri önleme hazırlıkları ile ilişkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the relation of the organization climate with the preparations the prevention of the probable crisis
  1. Tez No: 240420
  2. Yazar: HALE SERTKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt İklimi, Kriz, Kriz Hazırlıkları, Kriz Yönetimi, Organization, Organization Climate, Crisis, Crisis Preparations, Crisis Management
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yapılan çalışmalara göre nasıl ki; her bireyin farklı bir kişiliği varsa örgütlerinde kendine özel bir iklimi vardır. Bazı insanların örgüt iklimini çekilmez bulduklarını ve örgütten ayrılmak istediklerini, bazılarının ise bu bölüm de çalışmayı çok seviyorum; çünkü atmosfer (ortam) son derece zevk verici dedikleri bilinmektedir.Örgütsel kriz pek çok değişik şekilde ortaya çıkabilir. Ancak insanlar daha çok doğal afet, hastalıklar, savaşlar, ekonomik darlıklardan kaynaklanan krizleri bilirler. Oysa, örgütlerin karşılaşabileceği yirmi yedi değişik krizin varlığından söz edilmektedir. Bilgisayar sisteminin çökmesi, değişime karşı direnç, üretim başarısızlıkları, cinsel taciz gibi bilinmeyen pek çok krizle karşılaşabilirler. Günümüzde yapılan çalışmalarda bir örgütün krizle karşılaşıp karşılaşmamasından ziyade; krizin ne zaman ortaya çıktığı, ne tür kriz olduğu ve örgütün krizle mücadeleye ne kadar hazırlıklı olduğu noktası vurgulanmaktadır.Bu durumda örgütlerin amaç ve varlığını tehdit eden krizlerin olumsuz etkilerini azaltmak için kriz öncesinde sağlıklı bir örgüt iklimine sahip olmak gereklidir.Bu çalışmada örgüt ikliminin muhtemel örgütsel krizleri önleme hazırlıkları ile ilişkisini incelemekteyiz. Bu kapsamda; birinci bölümde örgüt ikliminin kavramsal çerçevesine, ikinci bölümde örgütlerde kriz kavramı ve muhtemel örgütsel krizleri önleme hazırlıklarına, üçüncü bölümde ise örgüt ikliminin muhtemel örgütsel krizleri önleme hazırlıkları ile ilişkisini belirlemeye yönelik yapılan araştırmanın bulgularına, yorumlarına ve araştırmayla ilgili sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the researches, organizations have their own climate like each person?s different craracteriztion. İt is kmown that, some people find the organization climate so unbearable that they want to drop out of the organization, on the other hand, the others say that they love working in this department, because of the atmosphere?s being so enjoyable.Organizational crisis may appear in so many different ways. However,people ussaly know the crisises which result from natural events, ilnesses, wars, and poverty. Wherlas , it is said that there are twenty-seven kinds of crisises, which organizations may come up aganist, such as breaking down of a computer system, resistance aganist changes, productions failures and sexual harrasment.In today?s researches, it is emphasized the point of when the crisis appear, mhat kind of crisis it is, and how ready the organization is for the struggle with the crisis, apart from whether an aoganization come up aganist a crisis or not . İn this situtation, in order to decrease the negative effects of the crisises which threaten the aims and existinces of the organizations, it is necessary to have a suitable organization climate .In this work, we study the relations of the organization climate with the preparations for the prevention of the propable crisis. In the first chapter, it is satted the conceptional frame at organization climate, in the second chapter, the concept of organization crisis, and the prepations for the prevention of the probable crisis are stated, and lastly in the tirdh chapter, it is mentioned, the findings, comments of research about the relation of organization climate withthe preparations for the prevention of the probable crisis , and also the results and suggestions related to research.