Örgütsel iletişim ve yetki devrinin çalışanların rol belirsizliği üzerindeki etkisi: Otomotiv sektöründe bir uygulama
Organizational communication and transfer of authority over the employees? role ambiguity effect: Application in the automotive sector
- Tez No: 240432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM DEVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Yetki Devri, Bilgi, Rol belirsizliği, Koordinasyon, Communication, Transfer Of Authority, Information, Role Ambiguity, Coordination
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda işletmelerin varoldukları piyasalardaki rekabetin ve belirsizliğin gün geçtikçe daha da artması, işletmelerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürme çabalarının yanı sıra diğer işletmelerle rekabette yeni açılımlar oluşmalarını zorunlu hale gelmiştir. Bu da işletmelerin dikkatini, iletişim, yetki devri ve çalışan rolleri gibi kavramlara çekmektedir. Örgütsel başarının arttırılması için iletişim kanallarında hızlı ve doğru bilgi akımının sağlanması ve başarılı bir yetki devri süreciyle çalışanların rollerindeki belirsizliklerin azaltılması düşüncesi yaygınlaşmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde iletişim ve iletişimle sağlanan bilginin önemi, başarılı bir yetki devri sürecinin aşamaları ve yetki devri önündeki engeller ve son kısımda da bu iki kavramın çalışanların rol belirsizliği üzerine etkileri incelenmektedir. Söz konusu değişkenler hazırlanan bir anket ile Balıkesir ili merkezinde faaliyet gösteren bir otomotiv işletmesinde 216 çalışanla alan araştırması yapılmıştır. Veriler toplandıktan sonra hazırlanan hipotezler korelasyon analizi ve t-testi ile analiz edilmiştir. Çıkan sonuçlar, iletişim kanallarında yaşanılan sorunlardaki artışların çalışanların elde ettiği bilgi düzeylerini azalttığı ve elde edilen bu bilgi ile yetki devri unsurlarının çalışanların rol belirsizliği düzeyleri üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that the competition and uncertainty has been on the rise day by day in the markets in which businesses exist has made it compulsory for the business enterprises to form new expansions in their efforts to continue their vital activities, as well as in their competition with other establishments. This draws the attention of the enterprises to such concepts as communication, handing over of the authority and the role of the employees. It has become a commonplace idea that in order to enhance of the organizational success, the information must be conveyed swiftly and accurately through the means of communication, and the uncertainties as to the roles of the employees must be reduced through a successful handing over of the authority process.In the first part of this study, communication itself and the importance of the information maintained through communication are dealt with as well as the stages of a successful devolution of the authority process and the obstacles ahead of it. In the second part, the effect of these two concepts on the uncertainty of the roles of the employees were investigated. A field study had been conducted by a survey prepared with the above mentioned variables on 216 employees at an automotive enterprise running in Balıkesir. The hypotheses prepared after collecting data were analyzed with correlation and t-test. The results obtained shows that the increase in the problems experienced in the means of communication reduce the level of knowledge that the employees gain and that the authority take over factors are influential in the uncertainty levels of the employees? roles.