1945 çiftçiyi topraklandırma kanunu ve basında yansımaları
The law of getting to the farmer to beland and its reflections on the pres
- Tez No: 240431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH İLGAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Toprak, Çiftçi, Kanun, Basın, Reform, Soil, Farmer, Law, Press, Reform
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde birçok müessesede meydana gelen aksaklıklar gibi toprak sisteminde de mühim bir bozulma meydana gelmiştir. Bunun ardından da İmparatorluğunun çöküşü ile birlikte yaşanan savaşlarla beraber ülke ekonomisi kötüleşmiş ve bunun sonucunda da geçimini büyük oranda topraktan sağlayan halkın durumu her geçen gün daha da güç bir duruma düşmüştür. Böyle bir ortamda Cumhuriyet rejimine geçilmesi ile birlikte birçok hususta olduğu gibi toprak konusunda da uğraşlarda bulunulmuş ve toprak reformu çalışmaları meclise sık sık getirilmiştir. Fakat maalesef bu tasarılar ya başarısız olmuş ya da taklit mahiyetinde kalmıştır.Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, toprak reformunun gerekliliğini ve bu konuda çalışmalar yapılmasını birçok kez dile getirmiştir. Ancak 1945 tarihine gelinene kadar bu hususta istenilen düzeyde bir çalışma gerçekleştirilememiştir. 11 Haziran 1945 tarihinde ise nihayet beklenen yasa ?Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu? meclisten çıkmıştır.Bu yasa hiç toprağı olmayan veya toprağı yetmeyen çiftçiyi topraklandırmayı, ülke ekonomisini iyileştirmeyi amaçlıyordu. Aylarca hazırlığı yapılan ve mecliste uzun bir sürecin ardından büyük tartışmalarla kabul edilen, uzun zamandan beri Türk Milletinin beklediği nitelikte bir kanun olmuş, fakat uygulanmasındaki aksaklıklar ve çeşitli nedenlerden dolayı amaçlananı yerine getirememiş ve maalesef bir kanun olmaktan öteye geçememiştir.Çalışmamı hazırlarken yardımlarını gördüğüm değerli hocam, Doç. Dr. Abdullah İlgazi ile dostlarım Funda Günaydın, Elgin Ayas ve İsmihan Ekinci'ye teşekkürlerimi sunarım.
Özet (Çeviri)
In the last era of the Ottoman Empire, in every establishment there were troubles, there was a corruption in the system of territory.With collapse of the Ottoman Empire the economy of the country began to get worse. As a result of this, the situation of the public detracted day by day. In those days the regime changed and people began to study on the subject of territory. It was always discussed on TBMM, unfortunately those studies were never accepted.Mustafa Kemal Atatürk the founder of Turkish Republic, explained many times that the subject of territory was an important issue and it had to be studied.Until 1945 no studies are done about this issue. At the end, on 11th July 1945 the law get through. The aim of this law was to make the economy better, to give fields to farmers who hasn't any.For months the studies of this law continued, after long discussions and time ıt was accepted.It was a law which people awaited for along time but there were troubles when it was put to practice. Because of different reasons it doesn't serve to purpose it doesn't exceed.I would like to thank my teacher Doç.Dr Abdullah İlgazi and my dear friends Elgin A yas, Funda Günaydın and İsmihan Ekinci for their support.