Feyzi Halil Paşazâde Divânı
The divan of Feyzi Halil Paşazade
- Tez No: 240433
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUVAFFAK EFLATUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan edebiyatı, Dîvân-ı Feyzî Bey, Feyzî Halil Paşazâde, 18. yüzyıl, Divan Literature, Feyzi Halil Paşazade, Divan-ı Feyzi Bey, 18. Century Literature
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Feyzî Halil Paşazâde 18. yüzyıl divan şairlerindendir. Osmanlı devletinde de#işik makamlarda görev almıştır. İlk olarak kalemden yetişmiş ve hacegân olmuş, daha sonra ise Cebeciler Katipli?ine geçmiş ve 1198'de(1784) vefat etmiştir. Hayatı hakkında yeterli bilgiye sahip de#iliz. Feyzî Bey, devlet görevinin yanı sıra sanata da ilgi duymuş ve ?Dîvân-ı Feyzî Bey? adında bir divan oluşturmuştur. Divanda 142 şiir bulunmaktadır. Çalışmamızın esasını şairin bilinen tek eseri olan bu divan oluşturmaktadır.Çalışmamızın birinci bölümünde Feyzî Halil Paşazâde'nin hayatı, edebî şahsiyeti ve eseri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise şairin 142 manzumesinin şekil, tür, vezin ve kafiye özellikleri belirlenmiş, bu bilgiler tablolarla somutlaştırılarak sunulmuş, böylece şairin Divan edebiyatı nazım şekilerini kullanma gücü ortaya konmuştur. Yine ikinci bölümde divandaki şiirlerin muhteva özellikleri ortaya çıkarılarak şairin duygu ve düşünce dünyası, dili kullanma gücü aydınlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde de divan, Osmanlı Türkçesi'nden günümüz Türkçe'sine transkripsiyon harfleriyle aktarılmış, böylece okuru orijinal metinle yüz yüze getirme imkanı sa?lanmıştır.Şiirleri 18. yüzyıl Divan edebiyatı gelene?i içinde de?erlendirmek gerekir. Çünkü şiirler, gerek muhteva gerekse biçim özellikleri bakımından yaşanılan yüzyılın siyasal, sosyal, kültürel ve edebi unsurlarını taşımaktadır. Bu bakımdan Feyzî Halil Paşazâde, şiirlerine aksettirdiªi duygu ve düşünce dünyasının yanı sıra 18. yüzyıl Divan edebiyatı geleneªini ve dil özelliklerini devam ettiren bir şair olarak incelenmesi gereken bir şahsiyettir.
Özet (Çeviri)
Feyzi Halil Paşazade is a poet of 18. Century Divan Literature. He served in different departments in Ottoman Empire.He did training in agency and became Hacegan, and then he served as armourer clerk and died in 1198 (1784) We do not have enough information about his life. Besides state services, Feyzi Bey also interested in art and created a divan named Divan-ı Feyzi Bey. Divan occurs 142 poems. This divan which is the only known work of poet constitutes the base of our thesis.In the first part of thesis, we informed about the life , literary career and work of Feyzi Halil Paşazade. In the second part, we defined the shape, genre, measure and rhyme of poet?s 142 poems; and we concreted these datas with tables, thus poet?s power of using the blank verses of Divan Literature emerged. We also tried to enlighten emotional and ideal world of poet and his power of using language. In the third part, the text was adapted from Ottoman Turkish to present Turkish with transcription letters and the reader had the chance to face with the original text.We need to analyse these poems within the tradition of 18. Century Divan Literature. Because of their carrying elements of political, social, culturel and literary elements of the century it was written in respect to their features of content and shape. In this regard, Feyzi Halil Paşazade is an original personality who reflected his emotinal and ideal world into his work and maintained the tradition and language properties of Divan Literature, in a period when Divan Literature started to evolve into classical form.