Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında derecelendirilmeye tabi tutulan işletmelerin finansal göstergeleri üzerine bir araştırma
A study on financial indicators of enterprises ranked within the context of corporate social responsibility
- Tez No: 240442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporlaması, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derecelendirmesi, Corporate Social Responsibility, Corporate Social Responsibility Reporting, Corporate Social Responsibility Rating
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Küreselleşmeyle birlikte yaşanan değişimler, günümüzde işletmelerin ekonomik yönden olduğu kadar, aynı zamanda sosyal yönden bir misyonu bulunduğu gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Rekabet avantajı yakalamak için farklılık yaratmanın zorunlu olduğu bir çağda, işletmelerin sosyal sorumluluk bilincine sahip olmaları, farklılaştırıcı bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluğa dayalı yatırımların artması işletmeleri sosyal ve çevresel faaliyetlerini raporlamaya yönlendirmiştir. Dünyada çok sayıda işletme rekabet avantajı sağlayacağı ve piyasa değerlerine yansıyacağı düşüncesiyle kurumsal sosyal sorumluluk raporları yayınlamaktadır. Bu durum kurumsal sosyal sorumluluğa önem veren ve bu konudaki faaliyetlerini açıklayan, raporlarında gösteren işletmeler ile kurumsal sosyal sorumluluğa gereken önemi vermeyen ve raporlarında yeterli açıklamaya yer vermeyen işletmelerin mali oranları arasında fark olup olmayacağını gündeme getirmiştir.Çalışmamızda kurumsal sosyal sorumluluk ile finansal performans arasında ilişki olup olmadığı sorusuna ?Etik Hesap Verebilirlik Skoru? bulunan işletmeler ile bulunmayan işletmelerin mali oranları incelenerek cevap bulmak istenmiştir. Tezin literatür kısmında kurumsal sosyal sorumluluk tanımlanmış, tarihsel gelişiminden bahsedilmiş ve kurumsal sosyal sorumluluk raporlaması ve derecelendirmesi üzerinde durulmuştur. Uygulama bölümünde ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'na kayıtlı ?Etik Hesap Verebilirlik Skoru? olan ve olmayan işletmelerin bazı mali oranları SPSS programı yardımıyla istatistiksel olarak analiz edilmiş ve fark olup olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization and the developments in today?s business life have uncovered the truth of having not only economical mission but also in social responsibility matters. In the age of competition, gaining competitive advantage by having social responsibility is an important criterion for the companies to make the difference. Corporate social responsibility to companies to increase investments based on social and environmental activities of the reporting requirement was born. The most companies in the world publication corporate social responsibility report for provide a competitive advantage and affecting market value. This stutaion was made a current to same information about company for example some group of company consider important to corporate social responsibility, they explain their activity, show their report so they are different from not to consider important to them.In this study, we tried to find an answer to the question whether there is a relationship between corporate social responsibility and financial performance by inspecting the financial ratios of the business enterprises that have ?Accountability Rating? and those that do not have. In the literature section of the thesis, corporate social responsibility was defined, historical development was stated and the report and ranking of corporate social responsibility were stated. In the application part ot the study, some financial ratios of the enterprises to connect Istanbul Stock Exchange (IMKB) that have ?Accountability Rating? and those do not have was invesigated statistically by using SPSS programme and a research was carried out to investigate whether there are any differences.