Türkiye'nin demokrasi kültürü üzerine sosyolojik bir inceleme
A sociological analysis of the culture on Turkish democracy
  1. Tez No: 240447
  2. Yazar: TANER SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Demokrasi Kültürü, Düşük Yoğunluklu Demokrasi, Liberalizm, Muhafazakarlık, Democracy, Culture of Democracy, Low İnsenty Democracy, Liberalism, Conservatism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Demokrasi düşüncesi Antik Yunan'da doğmuş, fakat modern yorumunu Amerikan ve Fransız Devrimleri ile bulmuştur. Demokrasi kavramı, farklı yorumları içerisinde barındırmaktadır, o yüzden üzerinde halen belirli bir tanımlamaya ulaşılamamıştır. Demokrasinin yoruma açıklığı, maalesef, demokrasiye farklı bakış açıları sunmaktadır. Yani, bazıları kendi anlayışları üzerine, kendi çıkarları adına, demokrasinin evrensel kurallarına dikkat etmeden demokrasiyi yorumlarlar. Demokrasinin evrenselliği açısından aktörün dönüştürme kapasitesi esastır.Sosyal değişimler de artık demokrasiye ihtiyaç duymaktadır. Demokrasi kavramı hemen her söylemde, sivil toplumun kimlik temelli politika sorunlarında tartışılmaktadır. Türkiye de neoliberal dönüşümlerden ciddi anlamda etkilenmiş ve bu etkilenme, siyasette, ekonomide ve toplumsalda kendisini göstermiştir. Bu neoliberal dönüşümler, Türk toplumunu anlamak adına sosyal bilimleri yeni arayışlara zorunlu kılmaktadır. Ancak, pek çok açıdan başarısız iddialar ortaya atılabilir. Neoliberal dönüşümlerin Türk toplumunun karakteristik özelliğini zayıflattığı öne sürülebilir. Daha da önemlisi, bu liberal dönüşümlerin demokrasinin temel ihtiyaçlarını oluşturduğu duygusu oluşabilir. Bu tezde, demokrasinin temelinin liberalizm değil, cumhuriyetçilik olduğunda ısrar edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The idea of democracy was born in Ancient Greece, but found its modern meaning in the French and American Revolutions. The concept of democracy has been interpreted in different ways and therefore there is not yet a consensus about the definition of it. The openness of democracy to interpretation, unfortunately, has given rise to manipulative perspectives on democracy. That is, for their own interests, some people interpret democracy on their own understandings without paying attention to ?universal? rules of democracy. In terms of universality of democracy the agency of it is essential.The social changes that are no longer in control need democracy. The concept of democracy is used in almost every discourse, from the discussions on civil society to the problematic situation of identity politics. Turkey has been highly influenced by the neo-liberal globalization in terms of its politics, economy and social relations. These neo-liberal transformations forced the social sciences to understand Turkish society in new ways. However, it could be argued that they are in many respects unsuccessful. Neo-liberal transformations have weakened the characteristics of Turkish society. More importantly, these transformations created a feeling that democracy necessarily needs liberal base. In this thesis, it is insisted that rather than liberalism it is republicanism that is the basis of democracy.