Yatırım teşviklerinin Kütahya il ekonomisine etkilerinin analizi
Analysis of the effects of investment incentives of Kutahya province's economy
- Tez No: 240450
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Teşvikleri, Teşvik Tedbirleri, Devlet Yardımları, Bölgesel Gelişmişlik, Investment Incentives, Incentive Measures, State Aids, Regional Development
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, bölgesel gelişim amaçlı uygulanan yatırım teşviklerinin bölge ekonomileri üzerinde ekonomik etkilerini araştırma konusu yapmıştır. Yatırım teşviklerinin uygulandığı dönemde yatırımlar ve istihdam üzerine etkileri incelenerek, teşviklerin aynı zamanda işletmelerin ekonomik durumları üzerine etkileri de araştırılmıştır.Bu araştırma sadece Kütahya İli ile sınırlandırılmıştır. 5084 sayılı kanun'un kapsamının genişletilmesi sonucu Kütahya İli 5084 sayılı kanun kapsamına alınmış olup bu teşvik politikasının uygulandığı dönemde 2005 ve 2008 yılları arasında yatırım teşviklerinin ekonomik etkileri araştırılmıştır. Bunun yanında yatırım teşviklerinin işletmeler üzerine etkilerinin ölçmek amacıyla Kütahya Organize Sanayi Bölgesinde bir anket çalışması yapılmıştır.Araştırmada Kütahya Organize Sanayi Bölgesindeki işletmelerin ekonomik durumları teşvik öncesi ve sonrası karşılaştırılmıştır. Bunun yanında Kütahya İl ekonomisine ait verilerin teşvik öncesi ve sonrası durumu da karşılaştırılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlarda, Kütahya İlinde teşvik sonrası yatırımların ve istihdamın arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work, has made the economical affects of the incentives that are made for area development on the area economy as its subject. Also the effects of incentives on the economies of enterprises have been researched by investigating their effects on investment and employment during the time when the investment incentives are applied.This research is limited only to Kütahya city borders. As a result of improving the 5084 numbered laws coverage area, Kütahya city has been included in the 5084 numbered laws coverage, and during the application period of the incentive politics, the economic effects of the investment incentives between 2005 and 2008 are have been researched. Besides this, a questionnaire has been done in Kütahya Organized Industrial Area to evaluate the effects of investment incentives on enterprises.In the research the economical state of the enterprises in the Organized Industrial Area are compared from the point of time before and after the incentive. Besides this, the economical data of the city before and after the incentive are compared. From the results, it has been observed that investments and employment has been increased after the incentives.