Çocuk işçiliği ve ailenin rolü (Kütahya örneği)
Child labor and role of family (Kutahya sample)
  1. Tez No: 240452
  2. Yazar: FATMA KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk İşçiliği, İstihdam, Kayıt Dışı Ekonomi, Yoksulluk, Göç, Child Labor, Employment, Informal Economy, Poverty, Migration
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çocuklar ile ilgili ulusal ve uluslar arası mevzuatta yaş ekseninde farklı kriterler uygulanmaktadır. Çocuk kavramında konsensüs sağlanamamışken, çocuk işçiliğinin tanımlanması da ayrı bir sorunsaldır. Çocuk işçiliği yakın tarihimizin bir ürünü olmayıp, tüm ülkelerin sorunudur.Çocuk işçiliği olgusal bir gerçeklik, aynı zamanda sosyal bir sorundur. Toplumların sosyo-ekonomik alandaki aksaklıklarının bir yansımasıdır. Toplumun en küçük yapı taşı olarak ifade edilen aile kurumunda yaşanan eksikler çocukları çalışma hayatının içine sevk etmektedir.Çocuk emeğinin kullanımının önlenmesi için uluslar arası ve ulusal alanda mevzuat düzenlemeleri yapılmış olmasına rağmen, denetimsizlik ve yaptırımların uygulanmaması nedeniyle süreç devam etmektedir. Çocuk işçiliği salt yasalar ve yaptırımlar ile önlenebilecek bir olgu değildir. Bu nedenle öncelikle olarak sosyal sorunun nedenlerine bakılarak politikalar üretilmeli, çocuklar ekonomik sahanın dışına çıkarılma ki daha sonra yasalar uygulanmalıdır.Çalışan çocuklar günlük yaşantımızda hizmet aldığımız, emeklerini kullandığımız kesimdir. Çocuk işçiler ile ilgili Kütahya ilinde yaptığımız araştırma neticesinde, çocukların çalışmasında ailelerin eğitim ve gelir seviyelerinin düşüklüğünün etken olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle mikro ölçekte Kütahya ilinde, makro ölçekte ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadele için öncelikli olarak sosyal ve ekonomik şartların iyileştirilmesi gerekir ki daha sonra yasal mevzuatı uygulamaya geçirelim.
Özet (Çeviri)
There are several criteria?s implementing in the national and international legislation related with the age criteria. Even though there is not a consensus on the definition of child, defining child labor is another problem. Child labor is not an issue for only recent times; it is also problem for all of the countries.Child labor is a fact and a social problem at the same time. It is the reflection of malfunctions in the socio-economic area of the society. The problems in the family, accepted as the basic structure of the society, leads children to the working life.There are several implementations prepared by the national and international legislations, aimed to prevent child labor, are not capable because of lack of inspection and lack of execution. Child labor is not an issue that can be controlled via law and legislation. So, first of all the reasons of the issue must be defined and children must be removed from economical area and then a realistic social policy implemented.Working children are the ones served to us that we are using their labor during the daily life. As a result of this research about child labor, that is conducted in Kütahya, it is seen that there is a significant relation between parental Education, parental economic condition. Finally, economical and social conditions must be improved in Kütahya in the micro level and in Turkey in the macro level.