KOBİ'lerde stratejik bakış açısından rasyolar yöntemiyle finansal öngörü ve bir imalat işletmesinde uygulama
In small and medium-sized enterprises (SMES), from the point of strategic view, financial forecast with the method of ratios and application in a manufacturing enterprise
  1. Tez No: 240453
  2. Yazar: ELİF KARABULAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Finansal Öngörü, Stratejik Bakış Açısı, SWOT Analizi, Proforma Mali Tablolar, Strategy, Financial Forecast, Strategical Point of View, Analyse of SWOT, Proforma Financial Statements
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Küreselleşme, değişim, teknolojik gelişmeler dünyayı tek pazar haline getirmiş ve beraberinde de yaşanan yoğun rekabet, işletmelere stratejik bakış açısından finansal öngörülerde bulunmalarını gerektirmiştir. Geleneksel finansal öngörü yöntemleri yetersiz kalmıştır.Geleneksel finansal öngörü yöntemleri ile işletmeler kendilerinin ve sektörün, üstünlük ve zayıflıklarını, fırsat ve tehditlerini bütünleşik olarak görememekte ve bunun sonucunda değişime ayak uydurmakta zorlanmaktadır. Stratejik bakış açısından finansal öngörü süreci ile günümüzün dinamik iş ortamında işletmelerin en az beş yıllık finansal planlarına temel olacak finansal öngörüler elde edeceklerdir. Stratejik finansal öngörü, geleceğin bugünden tahminine ilişkin bir faaliyet olduğundan, işletme imkanları ve hedefleri doğrultusunda faaliyetlerini ne şekilde oluşturacağına ve tüm işletme bölümlerinin aynı hedefe ulaşma yönünde çabalarına yardımcı olacaktır. Artık işletmeler olayları kendi akışına bırakıp günlük ihtiyaçlarını karşılayacak fon kaynakları bulmak yerine uzun vadeli hedeflere odaklanıp geleceği bugünden öngörmeye çalışmakta ve ihtiyaç duyacakları fon kaynaklarını belirlemektedir.İşletmeler yoğun rekabet ve iş ortamında uzun vadeli finansal planlarının alt yapılarını oluşturan finansal öngörülerini stratejik bakış açısıyla yaptıklarında değişime daha hızlı ayak uydurabilecek ve geleceğe daha güvenle bakma şansını elde edeceklerdir.
Özet (Çeviri)
Globalization, changes, and technological developments have brought the world into a single market and along with the dense competition, it is necessary for the enterprises to make financial forecasts from the point of strategical view. Traditional methods of financial forecasts have been inadequate.With the traditional methods of financial forecast, enterprises cannot see advantages and weakness, opportunities and threats of the sector completely, and they have difficulty in keeping pace with the change. From the point of strategic view, with the financial forecasts, enterprises in dynamic work evironment will gain financial forecasts that can be the basis of five-year-long financial plans. Because the strategic financial forecast is an action of predicting future from today, it will be helpful about how to create actions according to the enterprises? opportunities and goals, and it will help all the enterprise departments? efforts to reach the same goal. From now on, instead of leaving the actions on their own flow and finding fund sources that meet their needs, they try to see the future from today by focusing on the long-term goals and they determine their fund sources which they will need.In an environment of dense competition and job, when the enterprises make their financial forecasts, which create their basis of long-term financial plans, from the point of strategic view, they can keep pace with the change quickly and gain the chance of looking the future more confidently.