Kapasite planlama problemlerinde doğrusal programlama tekniğinin kullanımı: Bir konfeksiyon işletmesinde uygulama
Operation of linear programming technique in capacity planning problems: In a confection establishment
- Tez No: 240454
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konfeksiyon, Kapasite Planlama, Doğrusal Programlama, WinQSB 1.0, Conceftion, Capacity Planning, Linear Pogramming, WinQSB 1.0
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, kapasite planlamasının işletmeler açısından önemi vurgulanarak bu alandaki problemlerin çözümünde kullanılan tekniklerden doğrusal programlama tekniği incelenecek ve bu tekniğin bir konfeksiyon işletmesinde uygulaması yapılacaktır.Bir konfeksiyon işletmesinde, makine, işgücü ve hammadde gibi kısıtlı kaynakların en verimli şekilde kullanılabilmesi ve bu kaynaklarla maksimum kârı sağlayacak optimum ürün üretiminin belirlenebilmesi için kapasite planlamasına ihtiyaç duyulur. Bu çalışmada bahsedilen kısıtlı kaynaklara ait sayısal verilerden yola çıkılarak kapasite planlama probleminin matematiksel modeli doğrusal programlama yaklaşımı ile kurulmuştur. Seçilen bir konfeksiyon işletmesi için model WinQSB 1.0 paket programı ile çözülmüş ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Bu sonuçlar çerçevesinde işletmenin özellikle makine ve işgücü kaynaklarını rasyonel bir şekilde kullanmadığı gözlemlenmiştir. Bu kapsamda, işletmenin kaynaklarını optimal kullanması için daha fazla taşeron firmayla çalışabileceği yada kendi markasını oluşturarak analizler sonucunda tespit edilen ve en çok kâr getiren ürün çeşidinden üretim yapabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the technique called linear programming that is useful for solving capacity problems will be analysed and this technique will be put into practice in the conceftion establishment, by emphasizing the importance of capacity planning in terms of firmsIn one conceftion establishment ability to optimization of limited resources such machine, labor force and raw metarial and in orderto determine optimum material production that provide maximum profit is related to capacity planning. İn this study, by the help of the numerical datas concerning the limited resources that I mention above, mathematical model of capacity planning problems is established at the perspective of linear programming. For a conceftion establishment that is choosen problem is solved by courtesy of model WinQSB 1.0 package program and results ara analysed.According to these results it is observed that,firm can?t use its machine and labor force resources rationally.ln this context,using more subcontractor firms or manufacturing of the most profitable good that is determined according to results of the analyses, by producing its own brand are offered in order to use resources more efficiently.