Menkul kıymet aracı kurumlarında yatırım danışmanlığı faaliyetinde bulunan kişilerin yatırım eğilimleri
Investment tendencies of people who are investment consultants in stocks and shares intermediary institutions
  1. Tez No: 240466
  2. Yazar: HÜSEYİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım, Tasarruf, Eğilim, Yatırım Danışmanlığı, Aracı Kurum, investment, saving, tendency, investment consultation, intermediary institution
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Finansal sistem içerisinde, bir tarafta gelirlerinin tamamını tüketmeyen, fon fazlasına sahip bir kesim, diğer tarafta fon ihtiyacı içerisinde olan bir kesim yer alır. Yapılan düzenlemelere rağmen yatırım kararlarının hammaddesi olan bilgiye tüm tarafların aynı hızda ve tam olarak ulaşması mümkün değildir. Finansal aracı kuruluşlar bu alanda tecrübe kazanmış ve uzmanlaşmış olmaları nedeniyle tasarruf sahipleri söz konusu uzman kuruluşların yardımından faydalanmaktadırlar. Piyasanın gerektirdiği söz konusu ihtiyaç nedeniyle yatırım danışmanlığı faaliyeti ortaya çıkmış ve profesyonel bir meslek olarak gelişme göstermiştir. Bireysel yatırımcılar, getirilerini en yüksek seviyeye çıkarabilmek için çeşitli stratejiler araştırmakta ve bunları başarılı bir biçimde uygulamaya çalışmaktadır. Bunu yaparken yatırım danışmanlığı faaliyetinde bulunan kişilerden karar alışlarında etkili danışmanlık bilgisi ve stratejileri edinerek uygulamaya geçerler. Bu araştırmada yatırımcılara yatırım danışmanlığı faaliyeti ile yön veren kişilerin kendi yatırımlarını nasıl ve ne yönde yaptıklarını, gelir, tüketim, tasarruf ve yatırım eğilimlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır.Çalışmada Türkiye'de menkul kıymet aracı kuruluşlarında yatırım danışmanlığı faaliyetinde bulunan Sermaye Piyasası faaliyetleri İleri Düzey Lisans Belgesine sahip olan, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Lisanslama ve Sicil tutma sisteminde kayıtlı 1618 kişinin 2008 yılı itibariyle yatırım eğilimlerinin tespit edilmesine çalışılmıştır. Bu çalışma ile yatırımcılara yatırım danışmanlığı faaliyetinde bulunan kişilerin yatırım eğilimleri saptanacak ve bu sayede genel trendler, davranışlar ve fikirler ortaya çıkacak ve gelecekteki yatırımcılara fikir ve bakış açısı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
In the financial system, on one side is a group of people who do not consume their income completely and have fund surplus, on the other side those who are in need of fund. In spite of the regulations the fact that information which is the raw material of investment decisions is impossible to be reached by both parties at the same time and completely. Because financial institutions are experienced in this field and specialized, savers benefit from the help of these expert institutions. Due to the need required by market investment consultation has come out and become a profession. Individual investors look for various strategies and try to implement them successfully to maximize their profits. They consult investment consultants in decision-taking process, taking efficient consultation information and strategies from them. In this study it is aimed to search how and in which way the investment consultants directing the investors make their own investments and what their income, consumption, saving and investment tendencies.In the study investment tendencies of 1618 people who are registered in Turkish Association of Capital Market Intermediary Institutions Licensing and Registration System as of 2008 and have Capital Market Activities Advanced Certificate are tried to be found out. With this study investment tendencies of investment consultants for investors will be determined and so, general trends, attitudes and ideas will come out offering new perspectives for future investors.