Örgütsel vatandaşlık davranışı ve bilgi paylaşımı ilişkisi : Bir uygulama
The relationship between organizational citizenship behavior and knowledge sharing: A case study
- Tez No: 240465
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, ÖVD, Örgütsel Yurttaşlık, Bilgi Yönetimi, Bilgi Paylaşımı, Bilgi Paylaşımı Davranışı, Organizational Citizenship Behavior, OCB, Knowledge Management, Knowledge Sharing, Knowledge Sharing Behavior
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel vatandaşlık davranışı, bilgi paylaşımı kavramları ile bu kavramlar arasındaki ilişkinin açıklanmasıdır.Çalışmada ilk önce geniş bir literatür taraması yapılarak örgütsel vatandaşlık davranışı, bilgi, bilgi yönetimi ve bilgi paylaşımı kavramları teorik çerçevede sunulmuştur. Bu bölümlerde; kavramların tanımı, boyutları, kavramları etkileyen faktörler, önceller, engeller ve bunların sonuçları ile birlikte örgütsel vatandaşlık davranışı ile bilgi paylaşımı arasındaki ilişki farklı yönleriyle açıklanmıştır.Çalışma teorik bir çerçevede sunulduktan sonra, örgütsel vatandaşlık davranışını ve bilgi paylaşımını ölçmek için iki ayrı ölçek kullanılmıştır. Organ, Podsakoff ve MacKenzie'nin çalışmaları (2006) başta olmak üzere örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilgili literatürde yer alan çalışmalardan yararlanılarak oluşturulan örgütsel vatandaşlık davranışı ölçeği; bilgi paylaşımıyla ilgili de Ipe (2003), Delaney (2003), Yi (2005) ve Barreto (2003)'nun çalışmalarından yararlanılarak oluşturulan bilgi paylaşımı ölçeği kullanılmıştır.Uygulama, kamu sektöründe farklı görev düzeylerinden 167 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anket sorularıyla yapılan araştırma sonucunda veriler değerlendirilerek örgütsel vatandaşlık davranışı ile bilgi paylaşımı arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the explanation of the concepts that organizational citizenship behavior and knowledge sharing and the relation between this concepts.Firstly organizational citizenship behavior, knowledge, knowledge management and knowledge sharing concepts are presented in a theoretical frame by doing a wide literature search, in this study. In these parts, definitions of the concepts, effective factors, antecedents, impediments and their results are explain with.the relation between organizational citizenship behavior and knowledge sharing in different forms.After the presentation of the study in a theoretical frame, two different measurement are used for measure organizational citizenship behavior and knowledge sharing. A measurement of the organizational citizenship behavior is formed that profit by Organ, Podsakoff and MacKenzie?s studies (2006) firstly and the other studies in a literature and a measurement of the knwledge sharing is formed that profit by Ipe (2003), Delaney (2003), Yi (2005) ve Barreto (2003)?s studies.Application was done on 167 people who are working on different hierarchical level of public sector. After the result of surveys questions, the relation between organizational citizenship behavior and was being tried to explain by evaluating the data.