Kimliksel ve siyasal dönüşüm aktörü olarak 2002 genel seçimlerinin sosyo-politik analizleri
Socio-politic analysis of 2002 general election which is the actor of identity and political transformation
- Tez No: 240468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: 2002 Genel Seçimleri, Demokrasi, Kimliksel dönüşüm, Seçimler, Siyasal dönüşüm, Türk siyaseti, 2002 General election, Democracy, Identity transformation, Elections, Political transformation, Turkish politics
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türk siyaseti, bugünkü demokratik işleyiş sürecine I. Meşrutiyetle başlayan tarihsel süreçte geçirdiği birkaç kimliksel ve siyasal dönüşüm hareketi ile başlamıştır.Türkiye Cumhuriyetinin kurularak laik bir sisteme geçilmesi ise, toplumsal ve siyasi yaşamda çok önemli köklü değişimleri beraberinde getirmiş, Türk toplumu yeni kimliksel ve siyasal bir anlayışa yönlendirilmiştir.Çok partili sisteme geçilen 1946 yılı ise, demokratik sisteme geçişte bir dönüşüm noktası olsa da, 1950'ye kadar ülke tek parti iktidarı tarafından yönetilmiştir.Bu yüzden Türk siyasi tarihinde 14 Mayıs 1950 tarihi, Türk siyasi tarihinde siyasal ve kimliksel açıdan çok farklı bir döneminde başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Çünkü 14 Mayıs 1950'de ilk kez, bu tarihe kadar CHP tarafından yönetilen ülke yönetimi seçimle el değiştirmiş ve ülke yönetimi Demokrat Parti iktidarına geçmiştir.Türk siyaseti ve demokrasisi 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ihtilal ve muhtıralarıyla zaman zaman kesintiye uğratmıştır.Krizlerin yanı sıra Türk siyasi sisteminde 28 Şubat Post-Modern darbesi olarak da adlandırılan bir dönemin sonucu, siyasette yaşanan güven bunalımı, seçmen tercihlerine de yansımıştır. Bu yansıma Türkiye'de köklü geleneğe sahip merkez sağ partileri Meclis dışı bırakmış, 2001'de yeni kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kuruluşundan kısa bir süre sonra 2002'de yapılan genel seçimlerde iktidara taşımıştır.Bu araştırma, çeşitli siyasal ve kimliksel dönüşüm dönemleri yaşayan Türk siyasi tarihinde bu dönüşümler dikkate alınarak, ?2002 Genel Seçimleri? sonuçlarının analiz edilmesini, 2002 Genel Seçimleri öncesinde seçmen tercihlerinde etkili olan faktörlerin, Bayburt örneği çerçevesinde araştırılarak, 2002 Genel seçimleriyle yaşanan siyasal ve kimliksel değişimin sonuçlarını irdelemeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish politics has started today?s democratic process after having a few identity and political transformation movement which started with the historical process of I.Mesrutiyet.Establishment of Republic of Turkey as a secular system has brought fundamental changes in the social and political life and the new Turkish society has been directed to a new identity and political understanding.Although 1946, when we moved to the multi-party system, is the transformation point to a democratic system, the country was ruled by one party of power until 1950.Therefore, 14 May 1950 is considered to be the beginning of the period of a very different identity and political perspective in the Turkish political history, because for the first time, on 14 May 1950, country management changed hands, CHP lost elections, and the Democratic Party won elections and got the power.Turkish politics and democracy has been interrupted from time to time with the revolution and the memorandum on 27 May 1960, 12 March 1971, and 12 September 1980.As a result of a period called Post-Modern coup of February 28 and the crisis in the Turkish political system, the crisis of confidence in politics was reflected in voter preferences. This reflection have excluded center-right parties, which have deep-rooted traditions in Turkey, and moved the newly established Adalet ve Kalkınma Partisi to power in general elections in 2002 right after its foundation in 2001.The current research aims to analyze the results of the identity and political transformation after“2002 General Election”and the factors which affected 2002 General Election voter preferences in Bayburt by taking into account the Turkish political history of this transformation.