Türkiye'deki mobilya sektöründe kullanılan baskı teknikleri ve grafik tasarımcıların mobilya tasarımı üzerine etkileri
Printing techniques used in furniture sector in Turkey and influence of graphic designers on furniture design
  1. Tez No: 240491
  2. Yazar: CEYDA KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Furniture, History of Furniture, Design, Press, Graphic Designer
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Mobilya sektöründe baskı tekniklerinin kullanımıyla ilgili günümüzde hızlı bir gelişme söz konusudur. Gelişen teknolojiyle beraber eskiden kullanılan süslemeler yerine daha kolay ve maliyeti ucuz olan teknolojik gelişmeler mobilya üretiminde hızla yerini almaya başlamıştır.Son yıllarda mobilya sektöründe Ar-Ge'nin önemi ortaya çıkmıştır. Eskiden süsleme konusunda mobilyaların süslemesinde fazla maliyet gerektirdiğinden dolayı mobilya üreticileri sadece renkli suntalam kullanırlarken günümüzde çoğu mobilya firmaları Ar-Ge bölümlerine süslemeyi daha güçlü tutmak için gelişen teknolojiye bağlı olarak grafik tasarımcılardan destek almaya başlamışlardır. Bu anlamda grafik tasarımcıların bu sektörde görev almalarına ilişkin uzman görüşlerini değerlendirmek ve çıkan sonuçlara yönelik öneriler geliştirmek bir ihtiyaç olarak görülmüştür.Araştırmada nitel yöntemlerden yararlanılmıştır. Bu kapsamda nitel veriler sektör uzmanları ve eğitim uzmanlarıyla yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırma Türkiye'deki Çanakkale Doğtaş Mobilya, Eskişehir Cardin Mobilya ve eğitimci uzman görüşleri ile sınırlıdır. Araştırma evrenini, Mobilya firmaları örneklemini ise Çanakkale Doğtaş Mobilya, Eskişehir Cardin Mobilya oluşturmuştur.Araştırma mobilya tasarımında baskı tekniklerinin irdelenmiş ve grafik tasarımcıların tasarım süreçleri içerisindeki yeri ile ilgili uzmanlarla görüşme yapılmıştır. Görüşme çözümlemelerinden çıkan sonuca göre: mobilya sektöründe grafik tasarımcılara ihtiyaç olduğu ve onların uyguladığı süslemelerin mobilya satışını arttırdığını göstermiştir.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre bazı önerilerde bulunulmuştur: Buna göre,Mobilya sektöründe (Ar-Ge bölümlerinde) baskı alanında teknik donanıma sahip grafik tasarımcılar istihdam edilmelidir.Anahtar Kelimeler Mobilya, Mobilya Tarihi, Tasarım, Baskı, Grafik Tasarımcı
Özet (Çeviri)
Nowadays, there is a rapid development in the usage of printing techniques in furniture sector. With developing technology, instead of old-fashioned ornaments, easy and costly cheap developments have taken place in the production of furniture.Recently, the importance of Research and Development Department (RD) has emerged. In the past, furniture producers only used colorful melamine faced particle board because of financial problems; however, today most furniture firms have started to get support from graphic designers in order to make the ornaments powerful. In that sense, there is a need for evaluation of experts views on graphic designers taking part in this sector and development of suggestions emerged from the results.In the research, qualitative methods are used. In this respect, qualitative datas are taken from the interviews with sector specialists and education specialists. Research is limited with the opinions of Çanakkale Doğtaş Furniture, Eskişehir Cardin Furniture and education specialists. Furniture firms have established the research total field under survey and Çanakkale Doğtaş Furniture, Eskişehir Cardin Furniture have established the research examples.Research has examined the printing tecniques in furniture design; also interviews about the place of graphic designers in designing process have been made.According to the results; there is a need for graphic designers in furniture sector and the ornaments they applied have increased furniture sales.Some suggestions have been given. Accordingly,In the furniture sector (in Research and Development Departments) techniqually equipped graphic designers should be employed.