5237 sayılı Türk Ceza Kanununda kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezalara seçenek yaptırımlar
Alternative sanctions to short-term freedom binding punishments in Turkish Penal Law number 5237
  1. Tez No: 240492
  2. Yazar: MEHMET BURAK UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Süreli Hürriyeti Bağlayıcı Ceza, Seçenek Yaptırım, Güvenlik Tedbirleri, Short-term Freedom Binding Punishment, Alternative Sanction, Measures of Precaution
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Toplumun mutlaka bir düzen içinde bulunması gerekir. Toplumun düzeninin devamı için de düzenin bozulmasına sebebiyet verecek eylemler çeşitli şekillerde müeyyideye tabi tutulmak zorundadır. Toplumun en üst örgütlenmesi olan devletin sosyal barış ve sükûneti sağlamak üzere gerekli önlemleri alması gerekir. Bu önlemlerin başında suç ve ceza ihdası ile verilen cezaların yerine getirilmesini sağlamak gelir. Ancak cezalandırmanın klasik amacı olan öç alma veya kefaret, insanlık tarihiyle birlikte değişikliğe uğramış, cezanın amacına ilişkin bu düşünceler suçlunun, suçtan arındırılması ve toplumun korunması amacıyla duygusallığın arka plana atıldığı, bilimsel temele dayalı çözüm arayışlarına yönelen bir amaç halini almıştır.Çağdaş ceza anlayışı; hem hukuka aykırı olan eylemleri gerçekleştiren kişi, hem de bunun en genel anlamıyla mağduru olan başta toplum olmak üzere diğer gerçek ve tüzel kişiler için bu eylemden en az zararla kurtulmanın yollarını bilimsel olarak aramaya başlamıştır. Bu anlamda da hukuka aykırı eylemden zarar gören tüm sujelerin en az etkilenmesi maksadıyla hürriyeti bağlayıcı cezaların bu sujelere verdiği olumsuz etkilerin giderilmesi amacıyla çeşitli alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ve özellikle kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezalara seçenek yaptırımların araştırılması yoluna gidilmiştir. Bu seçenek yaptırımlarla, özellikle kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezaların gerek sanık gerekse mağdur ve toplum açısından zararlı etkilerinin en aza indirildiği ve amaçlanan faydanın gerçekleştiği anlaşılmaktadır.Bu bağlamda hürriyeti bağlayıcı cezaların yerine uygulanan seçenek yaptırımlar konusu tüm hukuk sistemlerinin ilgilenmeye başladığı ve sonuç olarak da bundan fayda sağlanılan bir kurum olarak toplumun suça karşı korunmasını sağlayan önemli bir fonksiyonu yerine getirmiştir.
Özet (Çeviri)
A society must absolutely be in an order. The basic reason of meeting the actions, contrary to the social order, with the reaction of punishment sanction is just to sustain the social peace. The government as the supreme organization of the society must take the necessary measures to ensure the social peace and harmony. At the beginning of these measures comes the constitution of crime and punishment and the fulfillment of the inflicted punishments.However the classical aim of punishment, taking revenge or atonement, has changed with the history of humanity and the thoughts related to the aim of punishment have inclined to become an aim of purifying the guilty from the crime and protecting the society by suspending the sentimentality and applying the solutions based on the scientific foundation.The Modern Mentality of Punishment has begun te seek scientifically the ways of releasing both the actor of the unlawful actions and the victims of these actions, society at the beginning, true and juristic people, from the actions, contrary to the law, with the least loss or harm. In this sense, for the purpose of keeping all subject the least influenced from the unlawful action and to eliminate the negative influences of freedom-binding punishments, some sort of alternative ways for solving disagreements and especially the search for some alternative sanctions instead of short-term freedom-binding punishments have been investigated. It is understood that, with these alternative sanctions, especially the harmful influences of short- term freedom-binding punishments are minimized both for suspect and victim and for society, and by means of this the intended profit has been realized.At this juncture, all juristically systems have started to deal with the issue of alternative sanctions, applied instead of freedom-binding punishments and eventually this issue has fulfilled an important function as a useful institution, which provides protection for the society against crime or offence.