360 derece performans değerleme sisteminin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin belirlenmesine yönelik bir uygulama
An aplication of the effect of 3600 performance evaluation system on organizational commitment
  1. Tez No: 240493
  2. Yazar: FATMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerleme, 360 Derece Performans Değerleme Sistemi, Geri Bildirim, Örgütsel Bağlılık, Performance evaluation, 360 º performance evaluation system, feedback, organizational attachment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırmanın amacı; işletmelerde uygulanan 360 derece performans değerleme sisteminin işgörenlerin örgütsel bağlılığa olan etkisinin hangi yönde olduğunu belirlenmesidir. Performansın değerlendirilmesinde geleneksel yöntemlerden farklı olan 360 derece performans değerleme sistemi çoklu değerlendirmeyi ve geri bildirim verilmesini öngörmektedir. İşgörenlerin çalıştıkları kuruma güçlü bir aidiyet duygusu hissetmeleri ise örgütsel bağlılığı ifade etmektedir. 360 derece performans değerleme sistemi ve örgütsel bağlılık bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır.Bu bağlamda birinci bölümde; performans değerleme ve performans değerleme yöntemleri anlatılmıştır. İkinci bölümde 360 derece performans değerleme sistemi ise ayrıntılı olarak incelenmiş, hazırlık ve uygulama aşamaları, geri bildirim çeşitleri ve geri bildirim verme yöntemleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; örgütsel bağlılık yaklaşımları, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörlerin neler olduğu incelenmiştir. Ayrıca örgütsel bağlılığın sonuçları hakkında literatürde yer alan bilgilere yer verilmiştir ve 360 derece performans değerleme sistemi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise 360 derece performans değerleme sisteminin uygulandığı dört farklı işletmede 110 kişi üzerinde yapılan anket çalışmasının yorumları yer almaktadır. Anketin ilk bölümünde demografik değişkenlere ait sorular, ikinci bölümünde ise 360 derece performans değerleme sistemi ve örgütsel bağlılığa ilişkin sorular bulunmaktadır. Anket sorularında 5'li likert tipi ölçek kullanılmıştır. Anket verilerinin analizinde SPSS for windows 13.0 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Anket verilerinin analizinde anova, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar literatür taraması yoluyla elde edilen bilgiler doğrultusunda yorumlanmıştır ve 360 derece performans değerleme sisteminin örgüte olan bağlılığı arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the 360 º performance evaluation system in which is applying in companies to find the direction of the employers? impact on organizational attachment rather than the traditional performance evaluation, in the 360 º performance evaluation, the system require the multiple evaluation and feedbacks. On the other hand, to feel a powerful belonging for company which the employers work expresses the organizational attachment. 360 º performance evaluation system and organizational attachment is the fundamental subject of this study.In that context, performance evaluation and performance evaluation methods were explained in the first chapter. In the second chapter 360 º performance evaluation system was examined in details, and there were emphasized on preparation and application stages, types of feedbacks and giving feedback methods. In the third chapter, there were examined the organizational attachment approaches and what the factors in which influence the organizational attachment are. However, there was ranked the information that are in literature and it was examined the relation between 360 º performance evaluation system and organizational attachment. In the fourth chapter, there is ranked the comments of questionnaire which is applied on 110 individuals who are working 5 different companies where the 360 º performance evaluation system has been applying. There are questions in which are related with the 360 º performance evaluation system and organizational attachment. There was used licard scale type in questionnaire. In the analysis of the questionnaire, it is benefited from the statistical SPSS 13.0 pocket program. Anova, correlation and regression analysis were used for analyzing the questionnaire?s data. Outcomes were interpreted with regarding of the data of literature review, and it is determined that the 360 º performance evaluation system raises the organizational attachment.