Marka isimlerinin dilsel analizi-Ülker ve Eti uygulaması
The linguistic analysis of brand names and an application on Ülker and Eti
  1. Tez No: 240503
  2. Yazar: SAİT SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İşletme, Linguistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka İsimleri, Marka Çağrışımları, Marka Kimliği, Dilsel Analiz, Ülker, Eti, Brand, Brand Names, Brand Connotations, Brand Identity, Linguistic Analysis, Ülker, Eti
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Markalar tüketicilere güven verdikleri, seçme hakkı tanıdıkları, onların kaliteli ve itibarlı ürünlere sahip olmasını sağladıkları için bugün ki pazar şartlarında gerekli ve olumlu bir güçtür. Marka ülke için refah, istihdam ve yenilikçilik getirerek dinamik bir ekonominin ilk şartı haline gelmiştir. Markalar ekonominin, kültürün ve toplumun hayati bir parçasıdır. Her sınıftan tüketici markaların oluşturduğu, psikolojik tufandan etkilenmektedir.İşletmenin var olan anahtar varlıklarından biri kimliğidir, yani bir işletme ile ilgili olan çağrışımlar ve markalar. Marka Çağrışımı, Marka Hafızasıyla doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olan her şeydir.Bir ürünü isimlendirmek hayal edilemeyecek derecede önemlidir. Farklılaşma isim sayesinde gerçekleşmektedir. Firmalar yeni ve heyecan verici, marka isimleri bulabilmek için esrarengiz yöntemlerle harfleri ve ekleri formülize etmektedirler.Marka ismi, insanların kolayca telaffuz edebilmeleri ve hatırlayabilmeleri için en fazla iki ya da üç heceden oluşmalıdır ya da dokuz harften kısa tutulmalıdır. Görünüş, his, ses ve anlam olarak korkutucu ve endişe verici olmamalıdır. Aynı zamanda bu ismin bir de mesajı olmalıdır, bu konuda sembolizm yardımcı olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Since brands provide choice and inspire confidence in the consumers and give them the chance to have products of high quality and value, they are a vital force in today?s marketplace. Brands are also a prerequisite for a dynamic economy, being at the cutting edge of innovation and creating jobs and wealth for the country. At the same time, brands are a vital part of our economy, our culture, and our society. Buyers in every category are affected by this psychological deluge.A key enduring business asset is its identity, the assosiations attached to a firm and its brands. A brand association is anything that is directly or indirectly linked in memory to a brand.Naming a product is far more important than one can imagine. Differentiation is achieved with the name. Drug companies often delve into a weird science that ties symbolism to letters or prefixes when they hunt for the next hot brand name.The brand name should be kept within two or three syllables or under nine letters so people can pronounce and remember it. It shouldn?t be too intimidating in the look, the feel, the tone and the meaning itself. The name also must say something. That's where symbolism can help.