TS-EN ISO 9001:2000 kalite yönetim sistemi uygulamasının çalışan verimliliği ve kurumsal performans üzerine etkisi: Eskişehir Sağlık Müdürlüğü uygulaması
TS-EN ISO 9001:2000 quality management system application and corporate performance on employee productivity effects: Eskisehir Health Management practice
- Tez No: 240504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Standartları, Kalite Yönetim Sistemi, Performans, Performans Yönetimi, Quality, Quality Standarts, Quality Management System, Performance, Performance Management
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Son yıllarda, dünyada genel kabul görerek uygulanan ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Standardı ülkemizde TS-EN ISO 9001:2000 adı altında olduğu gibi Türkçeye çevrilerek Türk Standardı haline getirilmiştir. TS-EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi'nin Ülkemizde birçok firmada başarılı uygulamaları mevcuttur. Bu standardın son yıllarda kamu kurumlarında da uygulamaları görülmektedir. Bu yönetim sisteminin kamu kurumlarımızın sahip olduğu yanlış kaynak yönetimi, verimsizlik, performans düşüklüğü gibi birçok probleme de büyük ölçüde çözüm getireceği muhakkaktır.Özellikle son yirmi yılda ekonomik ve sosyal hayatta yaşanan gelişmeler sonucu müşteri tercihlerinde gözlenen sürekli değişim ve işletmeler arasında yaşanan rekabet, işletmeleri müşteri ihtiyaçlarını anlamaya ve sürekli değişen şartlara uyum sağlayacak şekilde yeniden yapılandırmaya zorlamaktadır.Müşteri kavramının değiştiği, kurum çalışanları da dahil olmak üzere hizmet veya üründen etkilenen ve beklentisi olan herkesin, müşteri olarak kabul edildiği günümüzde, müşteri tatmininin sürekliliği ve kuruluşun etkin ve verimli çalışmasını sağlayarak, tüm paydaşlar için fayda sağlamak ve sistemin sürekli iyileştirilmesi için süreç yaklaşımı ve müşteri talep ve beklentilerine uyum güvencesi dahil olmak üzere, sistemin etkin bir şekilde uygulanması sonucu müşteri tatminini sağlamak Kamu kurumlarında da ön plana çıkmaktadır.Bu çalışmada örnek uygulama olarak ele alınan Eskişehir Sağlık Müdürlüğü'nde yürütülen Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarının getirdiği değişiklikler ve Bu bağlamda Kalite Kavramı, ISO standartları, Kalite Yönetim Sistemi Standardı, Verimlilik, Performans ve aralarındaki ilişkiler hakkında bilgi verilerek, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Çalışanları üzerinde bir alan araştırması yapılmış ve yapılan anket ile araştırmanın nicel verileri elde edilmiş ve elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 13.0 for Windows programında faktör analizi yapılarak Kalite Yönetim Sistemi uygulamasının; Standart'ı yeni uygulamaya başlayan Eskişehir Sağlık Müdürlüğü ve çalışanlarının üzerinde neden olacağı verimlilik ve kurumsal performansa dayalı değişiklikler ile yaşanan değişimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Seeing the world in recent years generally accepted ISO 9000 Quality Management System Standard applied in our country under the name of TS-EN ISO 9000:2000 as well as translated into Turkish by the Turkish Standard is made. TS-EN ISO 9000 Quality Management System in our country's successful applications are available at many companies. This standard practice in recent years can be seen in public institutions. This management system has the wrong source of the public agency management, inefficiency, such as low performance will surely bring the solution is largely problemen.Especially in the last twenty years in the economic and social life of the improvements in customer preferences and the observed continuous change in the business of the competition, Businesses to understand customer needs and then to adapt to constantly changing conditions are forced to restructure.Customer concept of changing corporate employees, including services or products are affected by, and expectations that everyone customer as is accepted today, the customer satisfaction of the continuity and the organization's effective and efficient operation by enabling all stakeholders to benefit and the system of continuous improvement for the process approach and customer demand and expectations, including compliance assurance, implementation of the system results in an effective manner to ensure customer satisfaction comes to the fore in public institutions.In this study, for instance, be addressed by the Eskişehir Health Directorate carried out in the Quality Management System to study the changes and in this context the concept of Quality, ISO standards, the Quality Management System Standard, Productivity, Performance, and their relations by providing information about, Eskişehir Province Health Department employees, an area on research has been done and the survey research and the quantitative data obtained and the data obtained computer in SPSS 13.0 for Windows program in the factor analysis done by the quality management system to apply the new standards implemented the Eskişehir Health Directorate and employees on the cause of the productivity and corporate performance based on changes experienced by the changes in were placed.