Marmara Gölü sulak alanı' nın kültürel ekolojisi
Cultural ecology of lake Marmara
  1. Tez No: 240533
  2. Yazar: BEKİR KAMBUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Marmara Gölü, Sulak Alanlar, Kültürel Ekoloji, Sürdürülebilir Kullanım, Doğa Koruma, Lake Marmara, Wetlands, Cultural Ecology, Sustainable Using, Nature Conservation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Marmara Gölü Sulak Alanı' nı kültürel ekoloji yaklaşımına uygun olarak incelemektir. Bu amaca ulaşabilmek için; göl etrafına insanlar ne zaman ve neden yerleşmişlerdir, insanlar günlük hayatta göle ne kadar bağımlıdırlar, insanların göl ekosistemine olan etkileri nelerdir gibi araştırma soruları ile hareket edilmiştir. Bu çalışma aralıklarla 4 yıl süren saha çalışmasına dayandırılmıştır. Marmara Gölü Türkiye' de az çalışılmış bir sulak alandır ve var olan çalışmalar da daha ziyade gölün fiziki özellikleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla gölün kültürel yapısı ve geleneksel insan - çevre ilişkisi ihmal edilmiştir. Araştırma sonuçları göstermiştir ki, Marmara Gölü Sulak Alanı ile yöre halkı arasında sıkı bir ilişki vardır. Sulak alanın korunması faaliyetleri, sürdürülebilir kullanımı ve sulak alanda yapılan / planlanan projelerin başarıyla sonuçlanabilmesi için bu ilişkinin tam olarak anlaşılması ve planlamaların buna göre yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims at applying the concept of cultural ecology, which is one of the subfields of cultural geography to the study of Lake Marmara. A number of studies have been done on the Lake but the previous literature ignored the cultural structure of the area. Natural resource management requires a holistic approach to the study of resources and ecosystems. Cultural ecology is thought to be an appropriate framework to provide such holistic methodology. The study answers these questions: What is the character of traditional relationship between people and the Lake ecosystem? To what extent do local people depend on the lake? s resources. How have human activities affected the ecosystem and resources? In order to answer these questions fieldwork extending a period of four years was conducted in the field. This study suggests that for a sustainable wetland management planning, the findings of and insight offered by cultural ecology must be integrated into the management planning.