Konaklama işletmelerinde stratejik maliyet yönetimi ve karlılık ilişkisi
Strategic cost management and its connection with profitability in hospitality enterprises
- Tez No: 240568
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA ÖZPEYNİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Stratejik Maliyet Yönetimi, Karlılık, Hospitality Enterprises, Strategic Cost Management, Profitability
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Hızlı bir değişimin ve rekabetin olduğu günümüz dünyasında işletmelerin başarıya ulaşma şartları zorlaşmıştır. Dünyadaki değişmelerden çok çabuk etkilenen konaklama işletmelerinde de başarıya ulaşma şansı azalmıştır. Günümüzde bu sektörde de yaşanan rekabet hızlanarak devam etmektedir. Bu tez ise, artan rekabet ve bilinçli müşteri profilinin geliştiği ortamda konaklama işletmelerinin stratejik maliyet yönetimi kapsamında karlılıklarını araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Tez çerçevesinde, konaklama işletmeleri ve stratejik maliyet yönetimi incelenmiş ve stratejik maliyet yönetimlerinden Hedef Maliyetleme sisteminin karlılığa etkisine son bölümde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a world where there are fast changes and competitions the conditions of achieving success for enterprises have become harder. The chance of hospitality enterprises? achieving success which is affected by the world changes has also decreased. Competition in this sector has been continuing by accelerating. This thesis has been prepared to find out the profitability in the scope of the strategic cost management of the hospitality enterprises in the media of increasing competition and improving the profile of the conscious costumer. Within the frame of this thesis, hospitality enterprises and strategic cost management have been examined and the effect of target costing system on the profitability, one of the elements of strategic cost management, has been given in the final section.