The effect of language of note taking on successful task completion
Not alma dilinin göreve dayalı aktiviteyi başarılı bir şekilde tamamlama üzerindeki etkisi
- Tez No: 240584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PHİLİP LEE DURRANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme, not alma, not alma dili, göreve dayalı aktivite tamamlama, Listening, note taking, language of note taking, task completion
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada dinlerken not almak için dil tercihinin öğrencinin yeteneği üzerinde etkisi araştırılmıştır. Çalışmadaki diğer bir hedef ise öğrencilerin göreve dayalı aktivite tamamlamadaki not aldıkları dile bağlı olarak performanslarını karşılaştırmaktır. Buna ek olarak, öğrencilerin not alma dili konusunda tutum ve tercihleri de bu çalışmada araştırılmıştır.Çalışma Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu'nda, iki sınıf olmak üzere 38 orta düzey öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamındaki birinci ve ikinci dilde not alma uygulaması araştırmacı tarafından geliştirilen program ve göreve dayalı aktivitelere göre yürütülmüştür.Veriler, öğrencilerin birinci ve ikinci dilde aldıkları notlar, her bir not alma sonucu uyguladıkları testler, notlarından oluşturdukları özetler ve grup mülakatları aracılığıyla toplanmıştır. Üç haftalık uygulamanın her bir haftasında sınıflar gerçek hayatla alakalı bir metni dinleyip birinci ve ikinci dilde not aldılar ve ayrıca not aldıkları dilde notlarından özet çıkardılar. Tüm bu süreçlerden sonra testleri uyguladılar. Bu üç haftalık uygulamanın ilk haftası öğrencilerin not almaya hazırlanması niteliğinde olmuştur. Not alma ve not alma diline yönelik tutumlarını öğrenmek için öğrencilerle mülakat yapıldı.Nitel ve nicel veri analizleri Türkçe ve İngilizce not almanın göreve dayalı aktivite tamamlanması üzerinde anlamlı bir etkinin olmadığını göstermektedir. Buna ek olarak, öğrenciler Türkçe not almayı İngilizce not almadan zor bulmuş, fakat not almaya karşı genel olarak olumlu bir tutum sergilemiştir.Bu çalışma öğrencilerin dinleme metinlerini anlamaları için not alma stratejisinin Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu'nda kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of language choice on students? ability to take notes while listening; another aim in this study was to compare these students? performance in completing tasks, according to the language they take notes in. Moreover, it explored students? perceptions of and their preferences for language of note taking.The study was conducted with the participation of 38 intermediate level students, divided into two classes at English Language Preparatory School of Zonguldak Karaelmas University. A three-week note taking in L1 and L2 implementation was carried out according to the schedule and tasks developed by the researcher.The data were gathered through students? notes they took in L1 and L2, the tests they did after each note taking, the summaries written from their notes and group interviews with the students. In each week of the three-week implementation, the classes listened to a real world text in the second language and took notes in the first or second language and they also summarized their notes in the language they took the notes. After these procedures, they performed the tests. The first week of this three-week implementation was like a preparation for students? taking notes. The students were interviewed in order to see their attitudes towards note taking and language of note taking.The quantitative and qualitative analyses demonstrated that there was no significant difference between Turkish and English note taking on task completion. Further, the students found Turkish note taking more difficult than English note taking, yet they expressed positive perceptions of note taking in general.This study implied that a note taking strategy could be incorporated into English Language Preparatory School of Zonguldak Karaelmas University in order for the students to understand the listening texts.