Sinemada kurgu ve görüntü estetiği
Editing and visual aesthetic in cinema
- Tez No: 240609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sinema Sanatı, Kurgu, Görsel Yapı, Sinematografik Anlatım, Sayısal Teknoloji, Cinema art, editing, visual structure, cinematographic expression, digital technology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kurgu tekniği, genelde biçimsel açıdan sinemanın temel malzemesi olarak kabul edilen görüntünün düzenlenmesidir. Özelde ise yönetmenin gerçekleştirmek istediği amacı, anlatmak istediği sorunsalı ele alış şeklidir. Bu bağlamda kurgu, sinema filmlerinin en önemli yaratıcı öğelerinden biridir. Çalışmada, kurgu öğesinin ortaya çıkışı ve tarihsel gelişimi, sinemanın sanat olmasındaki rolü ve sinemacıların kurgunun gelişimine bakışı araştırılmıştır. Ayrıca, teknolojik gelişimle birlikte mekanik kurgudan, elektronik kurguya geçiş süreci de irdelenmiştir. Kurgunun fonksiyonları, ?kurgunun, sinemadaki görevini tamamladığı? yönünde geliştirilen görüşlere karşı durularak araştırılmıştır. Kurgunun, ?sinemadaki görevini sürdürdüğü yargısına varılmıştır. Çünkü sinema sanat olarak kalacaksa, kurgunun bu görevinin sürmesi sanatsal bir zorunluluktur. Bu sav, çağdaş filmlerden çıkartılan örnekler aracılığıyla da somutlaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The editing technique, in general is composing image which is accepted as primary material of the cinema. In special, it is the aim of director that is wanted to realize or the process of a message that is wanted to tell. As a result, editing is an important component of a film. In this work, the emergence of editing and its historical evolution, the role of editing on making film to be an art discipline and the view of film makers to all this matter are studied. In addition, along with the technological developments, the process of passing mechanical to electronic editing is examined. The function of editing is searched by being opposed to the view that behinds ?the editing completes its stage?. Conseguently, the opinion that behinds ?the editing continues its stage? is reached. If cinema is an art, this permanent function of editing will stay as an artistic necessity. This thesis is also concreted by giving samples from the contemporary films.