Roma Dönemi'nde Anadolu'da cam
Glass in Anatolia in the Roman Period
- Tez No: 240610
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Cam, Anadolu cam işçiliği, Roma İmparatorluğu, antik cam işçiliği, Glass, Anatolian glassworking, Roman Imperial, ancient glasswares
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Cam İ.Ö. 3. binden itibaren keşfedilmiş ve günümüze kadar kullanımını sürdürmüş önemli bir malzemedir. Doğada katı halde bulunurken, çeşitli biçimlerde kullanılmak üzere insanoğlu tarafından, çeşitli yöntemlerle işlenmiştir. Arkeolojik kazılardan ele geçen buluntular, camdan yapılmış çok sayıda değerli süs eşyalarının ve kapların günlük hayatta ya da mezarlarda yaygın şekilde kullanıldığını göstermektedir. Anadolu'da yapılan kazılardan gelen buluntulardan, cam işçiliğinin İ.Ö. 2. binden itibaren önemli olduğu belirlenmiştir.Çalışmamızda amacımız, Anadolu'da Roma İmparatorluk Dönemi'nde cam işçiliğinin önemini ortaya koymak ve cam ile ilgili teknik ve formları incelemektir. Bu nedenle, öncelikle Anadolu'da kazısı yapılmış olan kentler bölgelere göre ayrılarak, kazılardan gelen eserler, yayınlanmış çalışmalara göre incelenmeye çalışılmıştır. Anadolu'da yapılan kazılarda, bazı kentlerde cam üretiminin varlığını kanıtlayan cam atölyeleri tespit edilmiştir. Müzelerimizde çok sayıda cam eser bulunmakla birlikte, bunların çok az bir bölümünün yayınladığı dikkati çekmektedir.Roma İmparatorluğu Dönemi'nde bir Asya eyaleti olan Anadolu'daki birçok kentte, Anadolu'da cam üretiminin önemli bir yer edindiği görülmektedir. Kuzey, batı ve güney kıyılarında yer alan birçok önemli antik kentte, cam üretimi ve ihracatının olduğu belirlenmiştir. Anadolu üretimi eserlerin yakın benzerlerine Mısır, Suriye, Filistin, Kıbrıs ve Rhodos'ta rastlanmaktadır. İlerideki yıllarda yapılacak daha fazla araştırmanın bu konuyu daha iyi gün ışına çıkaracağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGlass has been discovered and used since 3. million B.C.E. It?s solid and hard in the nature, but it is threated by the human being to use miscallenous purposes. It?s pointed out that the glasswares are used for precious materials in daily life and the life after death by the archaeological excavations. Glassworking has been important in Anatolia since 2. million B.C.E.Our aim is to study the importance the glassworking and glasswares in ancient Anatolian art and to examine the techniques and forms. Consequently, we studied the materials according to the ancient regions of the ancient Anatolia. It?s proved that the glass production in Anatolia by the excavations of the glass workshops. Though the lots of glass materials are in museums of Türkiye, it?s noteworthy the publications are few.Ancient Anatolia became the province of the Roman Imperial period and was influenced by the Roman glassworking. It?s established that the great glassware production and exportation was in the ancient cities of the western, northern and southern Anatolia. Close parallels are found in ancient Egypt, Syria, Cyprus and Rhodos. Further researches will bring to light the glassworking of the ancient Anatolia.