Provincial and regional population projections for the centenary of the republic of Turkey
Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yıldönümü için bölge ve il düzeylerinde nüfus projeksiyonları
  1. Tez No: 240636
  2. Yazar: MEHMET DOĞU KARAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SİNAN TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Demography
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye nüfusu, nüfus projeksiyonu, kuşak-bileşen yöntemi, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Turkey population, population projection, cohort-component method, Address Based Population Registration System
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Demografi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 451
Özet
Nüfus projeksiyonları planlı kalkınma bakış açısının başlangıcından beri zaman içinde meydana gelecek demografik değişimleri gözlemlemek için kullanılmıştır. Kuşak bileşenler yöntemi Dünya'da en yaygın şekilde kullanılan projeksiyon yöntemidir.TUİK 1994 yılından beri nüfus projeksiyonlarında kuşak-bileşenler yöntemini kullanmaktadır. Nüfus projeksiyonları son olarak TÜİK tarafından de-jure yaklaşımla oluşturulmuş olan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi veri tabanı için üretilmiştir. Bu nüfus projeksiyonları bölgesel ve/veya il düzeyinde tahminler içermemektedir.Bu çalışmanın amacı, Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü kuruluş yıldönümünde farklı bir yazılım programını ve 2008 yılı ADNKS Veri Tabanını kullanarak il, bölge ve kır/kent düzeyinde yeni nüfus projeksiyonları üretmektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise TUİK tarafından üretilen projeksiyon sonuçlarını değerlendirmektir.Bu çalışma, bölge ve il temelinde varsayımlar ile kuşak-bileşenler yöntemini kullanarak il ve bölgeler için nüfus projeksiyonu üreten ilk çalışmadır. Bu çalışma aynı zamanda TÜİK tarafından ülke geneli için yapılan nüfus projeksiyonları haricindeki ilk ADNKS tabanlı çalışmadır.Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde, üretilen projeksiyonların TÜİK tarafından üretilen nüfus projeksiyon değerlerinden çok farklı olmadığı gözlemlenmiştir. İl ve bölge projeksiyon sonuçlarının nüfus toplamlarının, Türkiye geneli için oluşturulan nüfus projeksiyon senaryolarının sonuçlarına oldukça yakın çıktığı gözlenmiştir. Bu karşılaştırma sonuçları beklenene göre daha iyidir. Türkiye'de yeterli demografik veri olmamasına rağmen, il ve bölge projeksiyonlarının tutarlı varsayımlarla üretilebileceği görülmüştür..Türkiye'deki bölgeler, farklı demografik tutumlar izleyecektir. Türkiye'nin batısında nüfus yaşlanması durumu oluşacaktır. Bazı illerdeki ve bölgelerdeki toplam nüfus büyüklükleri negatif net göç ve düşük doğurganlık nedeniyle düşecek olmasına rağmen kent nüfuslarının oranları genellikle artış gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Population projections have been made for monitoring the demographic changes relative to the time, since the beginning of planned development perspective. Cohort-component method is the most usual projection method in the world.TurkStat has used cohort-component method for population projections, since 1994. Last projections of TurkStat have been implemented for the ABPRS 2008 database, which is a de-jure approach. These projections don?t include regional/provincial estimations.The scope of this study is to make new provincial and regional urban/rural population projections for the centenary of the Republic of Turkey by different software, base on ABPRS 2008 database. Evaluation of the projection results of TurkStat is another purpose.This is the first trial-study for provincial based cohort-component population projection with regional and provincial assumptions. This study is also the first one of ABPRS based projections, except the national-based projections of TurkStat.The results of this study are not too different from the official projections of TurkStat. Annual population sizes of provincial totals, regional totals and national-level Turkey projections are closely near each other. These comparison results are better than expected. Provincial and regional projections can be generated by consistent approaches, although the insufficient demographic data of Turkey.Regional different patterns will be followed in Turkey. Ageing will be occurred in western areas. Percentage of urban population will usually rise in some provinces and regions although the decreasing population sizes due to negative net migration and low fertility levels.