Okul kültürünün oluşturulması ve çevreye tanıtılmasında okul müdürlerinden beklenen ve onlarda gözlenen davranışlar(Bayrampaşa ilçesi örneği)
Expected and observed behaviours of school principals in creation and promotion of school culture(A sample of Bayrampasa district)
  1. Tez No: 240635
  2. Yazar: YELİZ SİMİTÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul kültürü, eğitim yönetimi, eğitim, yönetim, okul müdürü, School culture, education administration, education, management, school principals
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma, İstanbul ili Bayrampaşa ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okulu öğretmenlerinin okul kültürünün oluşturulması ve çevreye tanıtılmasında okul müdürlerinden bekledikleri ve onlarda gözledikleri davranışların derecelerinin neler olduğunu belirlemeyi, beklenen ve gözlenen davranışların öğretmenin mesleki kıdemi, okuldaki kıdemi, okuldaki öğrenci sayısı ve okulun yaşı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptamayı amaçlamaktadır.Anket-survey modeline göre yapılan araştırmanın çalışma evrenini 2008?2009 eğitim öğretim yılında Bayrampaşa ilçesindeki 25 resmi ilköğretim okulunda görev yapan 1081 öğretmen oluşturmaktadır. 1081 öğretmen arasından random örnekleme yöntemi ile 285 öğretmen örneklem olarak alınmıştır.Örneklemi oluşturan bireylere Yrd. Doç. Dr. Asım Özdemir tarafından geliştirilen ?Okul Kültürünü Oluşturma ve Tanıtma? ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak frekans, aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü ANOVA ve Tukey HSD testi yöntemleri ile SPSS 11.5 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, ölçek toplam puanında, kültürü oluşturma ve tanıtma boyutunda beklenen ve gözlenen davranışlar arasında anlamlı bir fark vardır. Beklenen davranışlar gözlenen davranışlardan anlamlı derecede yüksek düzeydedir.Öğretmenin mesleki kıdemi değişkeni açısından elde edilen bulgulara göre, kültürü oluşturma ve tanıtma boyutunda mesleki kıdem grupları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir; beklenen ve gözlenen davranışlar arasında anlamlı bir fark vardır.Öğretmenin okuldaki kıdemi değişkeni açısından elde edilen bulgulara göre, kültürü oluşturma ve tanıtma boyutunda kıdem grupları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir, beklenen ve gözlenen davranışlar arasında anlamlı bir fark vardır.Okuldaki öğrenci sayısı değişkeni açısından elde edilen bulgulara göre, kültürü oluşturma ve tanıtma boyutunda öğrenci sayısı grupları arasında ve beklenen ve gözlenen davranışlar arasında anlamlı bir fark vardır.Okulun yaşı değişkeni açısından elde edilen bulgulara göre, ölçek toplam puanında ve kültürü tanıtma boyutunda okul yaşı grupları arasında ve beklenen ve gözlenen davranışlar arasında anlamlı bir fark vardır. Okul kültürünü oluşturma boyutunda okul yaşı grupları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir; beklenen ve gözlenen davranışlar arasında anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify the degrees of expected and observed behaviours of principals in creation and promotion of school culture, and whether these behaviours vary according to the teacher?s professional seniority, teacher?s seniority at school, number of students in school, and history of school.The study universe of the questionnaire-survey based research is composed of 1081 teachers who work in state primary schools in Bayrampaşa, in 2008-2009 education year. 285 teachers among 1081 teachers from 25 different state primary schools are taken samples by random sampling method.The subjects were implemented“Creation and Promotion of School Culture Scale”of Assist. Prof. Asım Özdemir to obtain the data which was statistically analyzed with test methods such as frequency, arithmetic mean, t-test, one-way ANOVA and Tukey HSD by using the SPSS 11.5 program.According to the findings, there is a significant difference between all aspects related to the expected and observed behaviours in total score of Creation and Promotion of School Culture Scale. The expected behaviors are significantly at a higher level than the observed behaviors.According to the findings in terms of teacher?s professional seniority and teacher?s seniority at school, total score shows that there is no significant difference among seniority groups in dimension of creation and promotion of school culture; however, there is a difference in expected and observed behaviours.According to the findings in terms of number of students in schools, total score shows that there is a difference among ?quantity of students? groups as well as the expected and observed behaviours.According to the findings in terms of history of school, there is a difference among the ?history of school? groups as well as expected and observed behaviours both in total score and in dimension of promotion of school culture. In dimension of creation of school culture, no statistically significant difference has been observed among ?history of school? groups; however, there is a difference in expected and observed behaviours.