Eğitim örgütlerinde lider davranış biçimleri ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki (Nevşehir ili örneği)
The relationship between leadership styles of principals and organizational citizenship behaviours of teachers in Nevsehir
  1. Tez No: 240735
  2. Yazar: SELDA ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, sürdürümcü liderlik, serbestlik tanıyan liderlik, örgütsel vatandaşlık davranışı, Transformational leadership, transactional leadership, laissez faire leadership, organizational citizenship behaviors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, Nevşehir il merkezi, merkeze bağlı kasaba ve köylerde bulunan ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okul müdürlerinin lider davranış biçimlerini (dönüşümcü, sürdürümcü ve serbestlik tanıyan liderlik) algılama ve örgütsel vatandaşlık davranışı (özgecilik, üstün görev bilinci, nezaket, centilmenlik ve sivil erdem) gösterme eğilimlerini tespit etmektir. Çalışmada veriler anket yoluyla toplanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, dönüşümcü ve sürdürümcü lider davranış biçimleri ile örgütsel vatandaşlık davranışının tüm boyutları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Yani okul yöneticilerinin dönüşümcü ve sürdürümcü liderlik davranışı sergileme eğilimleri arttıkça, öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışları da artmaktadır. Serbestlik tanıyan lider davranışları ile örgütsel vatandaşlık davranışının özgecilik, üstün görev bilinci ve nezaket boyutları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı yani ilköğretim ve liselerde görev yapan yöneticilerin serbestlik tanıyan liderlik tarzını benimsemesinin, öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışlarından özgecilik, üstün görev bilinci ve nezaket boyutlarında değerlendirilen davranışları göstermesi üzerinde belirleyici olmadığı anlaşılmıştır. Fakat serbestlik tanıyan lider davranışı ile örgütsel vatandaşlık davranışının centilmenlik ve sivil erdem boyutları arasında pozitif yönde bir ilişkinin olduğu araştırma sonunda elde edilen bulgulardır. Ayrıca araştırma sonucunda elde edilen bulgulara ve sonuçlara dayalı olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study is carried out in order to determine the leadership styles of principals (transformational, transactional and laissez faire leadership) that teachers perceive and the inclinations of teachers to display organizational citizenship behaviors (altruism, conscientiousness, courtesy, civic virtue and sportsmanship) in primary and secondary educational institutions in Nevşehir. The data are obtained via questionnaires. According to the results of the analysis, positive relations are revealed between transformational and transactional leadership styles and all dimensions of organizational citizenship behaviors. In other words, the more the principals trend to act transformational and transactional leadership styles the more the teachers display organizational citizenship behaviors. No significant relations are found out between laissez faire leadership style and altruism, conscientiousness and courtesy, that is, laissez faire leadership behaviors of the principals do not have any influence on the behaviors of teachers studied under altruism, conscientiousness and courtesy. On the other hand, it is realized that laissez faire leadership styles relate positively to civic virtue and sportsmanship dimensions of organizational citizenship behaviors. At the end of the study, several suggestions are made according to the findings and results of the research.