Orta öğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programının program geliştirme ilkeleri açısından incelenmesi
Secondary education course information for religious culture and ethics of the program development education program principles
  1. Tez No: 240734
  2. Yazar: SEVDA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Programı, Program Geliştirme, Program Değerlendirme Orta Öğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi Öğretim Programı, Education Program, Program Development
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmada, 2005?2006 öğretim yılından itibaren uygulamaya konulan orta öğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi öğretim programının program geliştirme ilkeleri açısından incelenmesi konu edinilmektedir.Program geliştirme, belli işlemlerin sistemli bir şekilde yürütülmesi çalışmalarından oluşmaktadır. Bu şekilde hazırlanan ve uygulamaya konulan öğretim programlarında belirlenen hedeflere ulaşmak daha kesin ve etkili olmaktadır.Orta öğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi öğretim programı, program geliştirme çalışmaları sonucunda 2005?2006 öğretim yılından itibaren uygulamaya konulmuştur. Ele alınan ?Orta Öğretim DK ve AB Dersi Öğretim Programı? incelendiğinde programın yapılandırmacı yaklaşım, çoklu zekâ ve öğrenci merkezli öğrenme yaklaşımları dikkate alınarak hazırlandığı söylenebilir. Dolayısıyla, DK ve AB dersi öğretim programının ?konu? merkezli program tasarısından daha çok ?öğrenen? merkezli program tasarısına yakın olduğu sonucuna varılabilir. Orta öğretim DK ve AB dersi öğretim programının modeli, MEB program geliştirme modeline benzemektedir.Programın amaçlarının Türk Milli Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleriyle uyumlu olduğu görülmektedir. Programın içerik öğesini ?öğrenme alanları? karşılamaktadır. İçerik, amaçların gerçekleşmesine hizmet edecek nitelikte basitten karmaşığa doğru aşamalı olarak düzenlenmiştir. Programda öğrenme-öğretme süreci ile ilgili olarak öğretmene rehberlik edecek ?etkinlik örnekleri? yer almıştır. Bu örneklerin programın felsefesini yansıttığı söylenebilir. Ancak programda kullanılması önerilen pek çok strateji, yöntem ve tekniğin bu örneklerde yeterince kullanılmadığı görülmektedir. Programda ?değerlendirme? nin nasıl yapılacağına ilişkin ilke ve açıklamalara yer verilmiştir. Önerilen değerlendirme tekniklerinin bir kısmının öğretmene somut örnekler sunma adına ?etkinlik örneklerinde? kullanıldığı görülmektedir. Bu uygulama, öğretmene rehber olma açısından faydalıdır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of the program objectives and basic principles of to investigate , since the 2005-2006 school year subject to the application of to secondary education Religious Culture and Moral Knowledge of program development of course curriculum to be rewiewed in terms of policy issues is available.Program development, the systematic execution of certain processes are running. In this way, the teaching program is prepared and put into practice to reach the goals set are more accurate and effective. Religious culture and moral knowledge of high school course curriculum development as a result of the program since the 2005-2006 school year has been implemented. Be considered the ?Secondary Education Curriculum Course in DK and the AB? review the program?s Constructivist approach, multiple intelligence and student-centered learning approaches can be prepared by taking into account. Therefore, DK and the AB in the course curriculum ?subjects? design-based program more than ?learning? is near the center of program design can be concluded. DK and AB course curriculum of secondary education model, is similar to the MEB program development models.Turkish National Education is seen as compatible with. The program content item ?learning areas? to meet. Content, will serve to the fulfillment of purpose in nature from simple to complex is designed as a progressive. Learning-teaching process in the program and will provide guidance to teachers in relation to ?examples of events? took place. This example reflects the program?s philosophy can be said. However, many programs used in the recommended strategies, methods and techniques are not used enough in this example can be seen. In the program ?evaluation? of the principles and explanations on how to do has been given. Suggested assessment techniques to provide some concrete examples of the teacher?s behalf ?event samples? have been used can be seen. This application is useful for teachers to guide.