Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin muhtemel ticari etkileri
The probably trade effects of membership Turkey?s to the European Union
- Tez No: 240737
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, Gravity Modeli, İki Yönlü Ticaret Akımları, Taşıma Maliyetleri
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği Anlaşması 6 Mart 1995 imzalanmıştır. Türkiye'nin GB'ne geçişi, AB'ye tam üyeliğe doğru bir adım alarak dikkate alınmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun ticari etkilerini sektörel düzeyde ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla 1996-2005 yılları arasında, Avrupa Birliği'ne ticaret akımları dengeli panel veri kullanılarak sektörel düzeyde analiz edilmiştir. Uygulamada kulanılan Gravity Model için farklı değişkenler kullanılmıştır. Türkiye ve 17 AB ülkesi arasındaki ihracat hacmi ülkelerin gelirlerine, ithalatçı ülkenin nüfusuna, ülkeler arasındaki gelir farkına ve coğrafi uzaklığa bağlı olarak değişmektedir.Analiz sonuçlarına göre, Türkiye-AB ticareti, endüstrilerarası ticarete uygun olarak yapılmaktadır. Diğer bir ifadeyle Türkiye'nin nispi olarak daha fazla gelişmiş AB ticaret ortakları ile arasındaki ticaretin, endüstrilerarası ticarete dayalı olduğu hipotezini analiz sonuçları teyit etmektedir. Türkiye ile AB ticaret ortakları arasındaki ticaret H-O teoremini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The Custom Union agreement between Turkey and European Union had signed in 6 March 1995. It is considered to full membership of the EU. This study aims the trade effects of Turkey?s trade integration into the EU at the sectoral level. To this end, trade flows to the EU based on balanced panel data from the period 1996 to 2005 are examined. We employed Gravity Model which uses the different variables. The volume of exports between Turkey and 17 EU countries is a function of their incomes, populations of the importer, income differences and distance between Turkey and EU countries.According the analyses results, the model has a power to explain trade flows of Turkey to the EU. In the other words, results verify the hypothesis of which Turkey?s trade with relatively more developed trading partners in the EU is based on intra-industry trade.Keyword: Competition, Gravity Model, Bilateral Trade Flows, Transports Cost