Nevşehir yöresindeki ziyaret yerleri
Visiting places in Nevşehir region
- Tez No: 240738
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ziyaret, Ziyaret Fenomeni, Nevşehir Yöresi ziyaret Yerleri, Türbe, Mezar, Visit, Visiting Phenomenon, Nevşehir Region Visiting Places, Tomb, Grave
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Eski çağlardan günümüze önemli bir yerleşim merkezi olan Nevşehir yöresi, bu süreç içerisinde çeşitli medeniyet ve devletlere ev sahipliği yapmıştır. Halen bu kültürel kökenlerin kalıntılarını barındıran bu yöre, özellikle Hristiyan ve İslâm kültürünün önemli ziyaret yerleri arasında sayılmaktadır. Araştırma konumuz kapsamında Nevşehir ve yöresinde yaptığımız alan araştırması göstermiştir ki, bu coğrafyada birçok türbe, mezar, taş, su, ağaç, tepe ve mevki gibi ziyaret yerleri bulunmaktadır. Bu yerler yöre halkı tarafından kutsallaştırılarak sahiplenilmiştir. Söz konusu ziyaret yerlerinden bir kısmı yavaş yavaş önemini yitirmekte; bir kısmı ise halen yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Çalışmamız, yörenin ziyaret yerleri ve bunlarla ilgili uygulamalar üzerine dinler tarihi açısından özgün bir tablo ortaya koyma amacı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Nevşehir region, which is an important centre of population from past to present has housed various civilizations and states in the course of history. The region, still sheltering the remains of this cultural origin, is regarded as one of the important places to visit particularly among the Christian and Islamic cultures. Within the scope of our research subject, the field study we have conducted in and around Nevşehir shows that there are many visiting places such as tombs, graves, stones, trees, hills and sites. Those places are sanctified and well kept by the inhabitants. Some of the aforementioned places have lost their significance while the rest are frequently visited. Our study aims to take an original attitude towards the visiting places of the region and practices about them in terms of history of religions.