Ticari davalarda yargılama usulü, deliller ve ispat
Commercial proceedings of the judical proceeding, evidence and proof
- Tez No: 240743
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ticari dava, işbölümü, delil, ispat, ticari defter, fatura, Commercial cases, division of labor, evidence, proof, business book, invoice
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmamda, hukuk davalarının özel ve teknik bir alanını oluşturan ticari davaların hangileri olduğu ve hangi mahkemelerde görüleceği konusunda yaptığım açıklamadan sonra, özellikle diğer hukuk davalarından farklı olarak, ticari davalarda uygulanan özel yargılama usullerini, ticari davalara özgü delilleri ve ispat konusunu incelemeye çalıştım.Tezimin amacını, hukuk davalarının özel bir dalı olan, ticari davalarla ilgili olarak Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve Ticaret Kanun'unda düzenlenen deliller, ispat ve yargılama usulü kuralları yanında, ticari davaların çözümünde büyük öneme sahip olan Yargıtay içtihatları ve ticari örf adet hukuku kurallarına atıflar yapmak suretiyle ticari davalarda deliller ve ispat konusunun incelenmesi oluşturmaktadır.Tezi hazırlarken, yukarıda bahsettiğim gibi ticari davalarda, mevzuat hükümlerinden ziyade, Yargıtay kararları, ticari örf ve adet hukuku ve uygulama ile oluşan kuralların daha belirleyici olması nedeniyle büyük ölçüde tüm konu başlıkları incelenirken, Yargıtay kararları ile konular desteklenmiş ve uygulanamadan örnekler verilmeye çalışılmıştır.Tüm inceleme ve açıklamalar neticesinde; ticari davaların çözümünün, diğer hukuk davalarından farklı olarak, sürat ve teknik bilgi gerektirmesi sebebiyle, özel mahkemelerde ve özel yargılama usulü ile görülmesi ihtiyacının doğduğu ve bu doğrultuda da uyuşmazlıkların çözümünde büyük öneme sahip deliller ve ispatın da süratle değişen ticari hayat şartlarına uygun olarak, uygulama, ticari örf ve adet kuralları ve yargı kararları ile şekillendirildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This in my work, the case law of the special and technical fields that comprise the commercial cases in which courts and which should be seen in the explanation after the other, especially different from the case law as applied in commercial cases the special judicial procedures, business cases and specific evidence proving the subject tried to review.My thesis aims, the legal proceedings of a special branch of the trade case regarding the Law of Procedure Muhakemesi Act and Trade Kanun'unda the evidence, proof and judicial procedure rules as well as commercial cases in the solution importance with the Supreme Court case and commercial custom law rules referred to do by evidence in the case of commercial and demonstration is to investigate the issue.Preparing the thesis, the above-mentioned commercial cases, the legislation rather than the provisions, the Supreme Court decision, commercial common law and the application made by a set of rules because of a large extent on all topics is reviewed, with the Supreme Court decision support issues and implement examples were given.All reviews and comments after that business cases of the solution, the other law of the case is different, speed and technical knowledge is required because of the special courts and special judicial proceeding and to see the need arise, and in this direction in order to solve the importance of evidence and proof that the rapidly changing commercial life In accordance with the conditions, application, business rules and custom shaped by judicial decisions are the result has been reached.