6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca ticari davalar
According to Turkish Commercial Code no:6102 and law 6100 Commercial Cases
  1. Tez No: 357432
  2. Yazar: BURÇİN YAZICİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Commercial case, ex parte proceeding qualified as commercial, Code of Civil Procedure numbered 6100 and Turkish Commercial Code Numbered 6102, Proof and Evidence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Özünde hukuk davası sayılan ticari davalar, niteliği ve yapısı gereği özel uzmanlık gerektiren davalardır. Sahip oldukları uyuşmazlık konuları ve uyuşmazlık taraflarının niteliği gereğince ticari davalar, hakim ve mahkemede bu davalara özel bilgi ile muhakeme farklılıkları gerektirmektedir. Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda çeşitli hükümlerde yer alan ticari dava ve bu dava türüne ilişkin usul hükümleri, özellikle 6100 sayılı HMK ve 6335 sayılı Kanunla değişik TTK sonrasında önemli değişikliklere uğramıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Öncelikle 6100 sayılı HMK ve 6102 Sayılı TTK'da çeşitli hükümlere dağıtılmış olan ticari dava ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işleri ile diğer kanunlarda yer alan ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işleri tespit edilmiştir. İkinci bölümde bu davalar ile çekişmesiz yargı işlerinin görüleceği mahkemeler ile uygulanacak yargılama usulleri gösterilmiş ve son bölümde ise ispat ve deliller yönünden inceleme yapılmıştır Anahtar kelimeler; Ticari Dava, Ticari Nitelikte Çekişmesiz Yargı İşi, 6100 sayılı HMK, 6102 sayılı TTK, İspat ve Deliller.
Özet (Çeviri)
Commercial case, which is essentially a law case, are the cases that require specialization because of its characteristics and qualification. Commercial cases require cognisant differences peculiar to these cases in the court because of matter of dispute that they have and qualifications of the parties. Commercial case and procedural decision related to this kind of cases in Commercial Code and Code of Civil Prodedure have been changed substantially with the Code of Civil Procedure numbered 6100 and Code numbered 6335 after the Turkish Commercial Code. This Study includes three section. Firstly, it has been determined commercial cases that have been scattered into different provisions in Turkish Commercial Code and ex parte proceeding that are qualified as commercial and commercial cases in the other codes. In the second section it has been pointed the courts which deal with these cases and ex parte proceeding and trial procedures that will be implemented. In the last section it has been examined the proof and evidence.