454/ 1 numaralı (H.1292/M.1875) Elbistan şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription of the Elbistan?s registration of the number 454/1 and its assessment
  1. Tez No: 240744
  2. Yazar: MENEKŞE SÜNBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Elbistan, Şer'iyye Sicili, Kadı, Osmanlı, Elbistan, Court registrations (Şer?iyye), Qadi, Ottoman
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 580
Özet
Bu çalışma, Elbistan'ın 454/1 Numaralı Şer'iyye Sicili'nin Transkripsiyonu ve Değerlendirmesinden oluşmakta olup, H.1292(M.1875) yılı mahkeme kayıtlarını ihtiva etmektedir.Sicildeki kayıtlar incelendiğinde Elbistan'da halkın Müslüman ve gayri Müslimlerden oluştuğu, Müslüman halkın genelde tarım ve hayvancılıkla; gayri Müslim halkın ise ticaretle uğraştığı görülecektir.Çalışmamızın temel kaynağı olan Elbistan Şer'iyye Sicillerinin mikrofilmleri Ankara'da Millî Kütüphane'de bulunmaktadır. 454/1 Numaralı Elbistan Şer'iyye Sicili, Millî Kütüphane'den fotokopi yolu ile temin edilmiştir. Söz konusu şer'iyye sicilindeki belgelerin tamamı günümüz harflerine çevrilmiştir. Ve aynı şekilde bütün belgeler konularına göre tasnif edilmiştir. Tezin sonunda yer alan ekler kısmında 454/1 Numaralı Elbistan Şer'iyye Sicili'nin orijinal metninden örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research involves the transcription of the Elbistan?s registration of the number 454/1 and its assessment. It includes the registration of the Elbistan?s court of the year 1875 (Muslim calendar: 1292)According to the registrations, Elbistan had Muslim and non Muslim citizens. It can be seen that while the majority of the Muslims were working in agriculture, non Muslims were trading.The microfilm of the Elbistan?s court registration, which is the main source of the research, is in Ankara National Library. The court registration of the number 454/1 was copied from the national Library and translated into modern Turkish. All documents were classified in term of the subjects. The sample of the original registrations can be seen at the end of the essay