Gözübüyükzade İbrahim Efendi'nin mantık görüşleri
Gözübüyükzade İbrahim Efendi?s ideas about logic
- Tez No: 240761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAYACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Gözübüyükzade İbrahim Efendi, Mantık, Mecmuatü'r-Resail, 19. Yüzyıl vb, Gözübüyükzade İbrahim Efendi, Logic, Mecmuatü?r-Resail, 19th century etc
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın konusu Gözübüyükzade İbrahim Efendi'nin mantık alanıyla ilgili çalışmaları ve bu çerçevede aktardığı görüşleridir. Kendisi devrinin meşhur ve saygın âlimlerinden olup 18. ve 19. Yüzyılın önemli müderris ve müelliflerindendir. İbrahim Efendi'nin hayatı ve eserlerinin yanı sıra yaşadığı yüzyılın ilim ortamı ile bu yüzyıldaki mantık çalışmaları da araştırmamıza dâhil ettiğimiz konular arasındadır. Müellifin Mecmuatü'r-Resail adlı eserinde bulunan araştırmamızla ilgili risaleleri mantık biliminin ana konuları olan Kavram, Tanım, Önermeler ve Kıyas olmak üzere dört alan arasında sınıflama yapılarak aktarılmıştır. Bunun yanı sıra Gözübüyükzade'nin mantık bilimiyle direkt olarak ilişkisini görmediğimiz ancak kayda değer bulduğumuz bazı görüşleri de genel konular başlığı altında incelenmiştir. Son bölümde ise Gözübüyükzade İbrahim Efendi'nin mantık bilimine katkısı ve her yönüyle önemine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The topic of this study is Gözübüyükzade İbrahim Efendi?s studies on the field of logic and his ideas on these technical grounds. He is one of the most famous and honorable erudites of his age and he takes place among impotant lecturers and writers of 18th ? 19th centuries. Besides İbrahim Efendi?s life and works, scientific atmosphere of the century that he lived and other studies on Logic are also involved in our research. The writer?s articles relating to our research, taking place in his book ?Mecmuatü?r-Resail?, are stated by classifying between the main brunches of Logic; Concept, Definition, Proposal and Comparison. In addition, Gözübüyükzade?s some ideas which can be accepted as irrelevant but remarkable for Logic are examined under the title ?General Topics?. In the last chapter, Gözübüyükzade İbrahim Efendi?s contributions to Logic and his importance in all aspects are mentioned.