17. yüzyıl ortalarına doğru Erzincan kazâsı [H. 1052/M. 1642/tarihli Erzurum eyaleti (Mad 5152 ) Mufassal Avârızhâne Tahrir Defterine göre]
Erzincan district through the middle XVII?th century [according to H.1052/M. 1642 dated Erzurum province (Mad. 5152) detailed Avârizhâne Tahrir Register]
  1. Tez No: 240760
  2. Yazar: CEMİLE EBRU SAYGI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Erzincan, Avârız Defterleri, XVII. yüzyıl, Kazâ
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ait olduğu bölgenin sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bilgi veren tahrir defterleri XV. ve XVI. yüzyılın en önemli kaynaklarından biri olmuştur. Bu defterlerin yerini XVII. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Avârız Defterleri almıştır.Erzincan Doğu Anadolu bölgesinin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Seferi sırasında savaşsız olarak Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Osmanlı hâkimiyetinde bulunduğu dönemlerde ise genellikle Erzurum Eyaletine bağlı kalan Erzincan kazâsı Güney Erzincan ve Kuzey Erzincan olarak iki nahiyeye ayrılmıştır. Bu çalışmada Erzincan kazâsının sosyal ve idarî durumu 1642/43 tarihli Avârız Defteri'ne göre ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As one of the social and economical information supplier of the region of which it is belong to, Tahrir registers were the most important source of the XV?th and XVI?th century. Those registers were replaced with the Avârız registers during the first quarter of the XVII?th century.Erzincan is located in the Upper Euphrathes Region of Eastern Anatolia. City was joined the Ottoman Reign without any skirmish during the Çaldıran Campaign of Yavuz Sultan Selim. Under the Ottoman Reign Erzincan District (Kazâ) was mostly connected to Erzurum Province and was devided into two regions (nahiye) of South Erzincan and North Erzincan. In this study the social and administrative state of Erzincan Region is evaluated according to 1642/43 dated Avârız register.Keywords : Erzincan, Avârız registers, XVII?th Century, District