18-50 yaş arası bayanların Kur'an kurslarına devam motivasyonları (Ankara-Keçiören örneği)
The motivation of woman learners between 18-50 ages for participating in the Quran courses
  1. Tez No: 240779
  2. Yazar: ZAHİDE BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Psikoloji, Kadın, Motivasyon, Değişim v.b, Religion, Psychology, Woman, Motivation, Change etc
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, ?18-50 Yaş Arası Bayanların Kur'an Kurslarına Devam Motivasyonlarını? araştıran bir alan çalışması olup, evreni temsil ettiği düşünülen bir grupla sınırlandırılmıştır Bu alan araştırmasına Ankara İli Keçiören İlçe Müftülüğü'ne bağlı Erenler, M. Akif Ersoy, Mühendis Durağı, Hüseyin Seçmen Yaşar Kız Kur'an Kurslarında okuyan öğrenciler katılmıştır..Araştırma genel anlamda kadınların Kur'an kurslarına devamında etkili olan psikolojik faktörleri ele almaya çalışarak, bu faktörleri yaş, medeni durum, sosyo-ekonomik etkenler, eğitim seviyesi gibi değişkenlerle birlikte işlemektedir. Öğrencilerin kurslara gelmelerinde etkili olan motivasyonların tespitinin yanında, kurslardan beklentileri, memnuniyet dereceleri, problemleri de ortaya konulmaktadır.Duyan, gören, düşünen bir varlık olan insanı dinden soyutlamak imkânsızdır. Bireyin doğuştan getirdiği din ihtiyacı, onu bir arayış içine sürüklemektedir. Özellikle modern çağın getirdiği rahatlığın yanında, stres, sıkıntı gibi faktörler psikolojik özellikleri itibariyle daha hassas olan kadının dini inanç, duygu ve düşünce dünyasını da şekillendirmektedir. Bu açıdan araştırma, tüm bu değişimin etkisiyle şekillenen kadın dindarlığının psikolojik yönünü incelemek amacındadır.Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünden sonra, birinci bölümünde kavramsal ve kuramsal çerçeve oluşturulmuş, bu bağlamda araştırmaya ışık tutacak kavramlar açıklanmıştır. Daha sonra araştırmanın daha iyi okunmasına yardımcı olacak konular açıklanmıştır. İkinci bölümde öğrencilere uygulanan anketin verileri aktarılmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Son bölümde ise tüm bu çalışmalar neticesinde genel bir değerlendirme yapılarak, araştırma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which is a field study researching ?The Motivation of Womans Between 18-50 Ages for Participating in The Quran Courses?, is limited with a group considered as the representative of universe. The learners of Erenler, M. Akif Ersoy, Mühendis Durağı, Hüseyin Seçmen Yaşar Kız Quran Courses which are affiliated with Keçiören Town Office of Müftü in Ankara have participated in this field study.The research, in general context, deals with the psychological factors that is effective for women to participate in The Quran courses and processes these factors with variables such as age, marital status, socio-economic status and level of education. Besides identifying the motivation for learners to participate in the courses, their expectations from courses, level of satisfaction and also their problems have been stated in.It is impossible to abstract the human being from religion, considering him as a hearing, seeing and thinking creature. The congenital need for religion of the individual drags him into a search. Especially beside the ease offered by modern age, factors such as stress and depression also embody the religious belief, feeling and thought world of woman who is more sensitive because of her psychological characteristic. In this aspect, the research aims to analyze the psychological aspect of woman devotion that is embodied by these whole changes.The study consists of two parts. After introduction part of study, conceptual and theoretical frameworks have been formed in the first part and, in this context; conceptions which will clarify the research have been explained. Afterwards, the points that will help the research for a better comprehension have been explained. In the second part, the data of survey that was applied to learners has been conveyed and its results have been interpreted. And in the last part, research has been concluded by getting an overall evaluation as a result of these whole studies.