Konya Mevlana Müzesi İhtisas Kütüphanesi'ndeki XV-XVI. yüzyıl kitap kapakları
Konya Mevlana Museum İhtisas Library of XV-XVI. century book covers
- Tez No: 240780
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Konya, Kitap Kapağı, 15 ve 16. Yüzyıl, Konya, Book Cover, 15 and 16th Century
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Beş ana bölümden oluşturulan çalışmada; giriş bölümünde konunun tanımı önemi ve amacı ile çalışmanın yöntemi ve sınırlandırılması yapılmış, yararlanılan kaynaklara değinilmiştir.Birinci Bölümde: 15 ve 16. yüzyıl Konya tarihi ve kültürel ortamı ile Mevlana Dergahının (Manzumesi) inşa sürecine değinilmiştir.İkinci Bölümde: Ciltçilik üzerinde durulmuş, cildin bölümleri ve cilt yapımında kullanılan aletlere yer verilmiştir. Türk cilt sanatının tarihi gelişiminden bahsedilerek, 15 ve 16. Yüzyıl Türk cilt sanatının özellikleri ayrı alt başlık olarak verilmiştir.Üçüncü Bölüm: İhtisas Kütüphanesi ile üzerinde çalışılmasına izin verilen sergi ve özel koleksiyonda bulunan kitap kapaklarından oluşturulan katalog bölüdür. 15. ve 16. yüzyıllara ait toplam 56 kitap kapağı bu bölümde ele alınmıştır. Kapakların; envanter numaraları, istinsah tarihleri, ölçü ve kullanılan malzeme ile ayrıntılı tanımlarına yer verilmiştir. Bezeme ve kapak düzenleri açısından tarihlendirilmeleri de yine bu bölümde yapılmıştır.Dördüncü Bölüm: Kataloğa dahil edilen örnekler bu bölümde değerlendirilmiştir. 15. yüzyıla ait 13 örnek 15. yüzyıl kapakları alt başlığında ele alınmıştır. Kapaklar; malzeme, zencirek-cetvel-bordürler, köşebentler, şemse-sertab-miklep, teknikler, bezeme ve üslup açısından değerlendirilmiştir. 16. yüzyıla ait 43 örnekte yine aynı yöntemle ele alınarak Türk cilt sanatı içindeki yerleri saptanmaya çalışılmıştır.Beşinci Bölüm: Çalışma sonucunda elde edilen veriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
At the introduction chapter of the studying that include five main chapter; of the theme the description, consideration, aim and the method of the studying were emphasized and also the theme was restricted, indicated sources.At the first chapter: In the 15 and 16 century, the history of Konya, the cultural environment and the construction process of the Mevlana complex (dervish lodge) were emphasized.At the second chapter: about bookbinding, sections of bind and the tools that using to make bind were given information. The art of Turk bind was explained and in the 15-16. century, features of the art of Turk bind was given as subhead.At the third chapter: Special Libraries are permitted to work on the exhibitions and special collections of book covers on the divided catalog is created. 15. and 16th total of 56 book cover centuries are covered in this section. Cover of; inventory numbers, istinsah dates, sizes and materials used in the detailed description is given. In terms of layout and cover decorations in this section were also date.At the fourth chapter: the examples included in the catalog have been evaluated in this section. 15. 13 samples belong to the 15th century century are discussed in the sub-heading to cover. Cover the materials, scale-border in-zencirek, angles and solar-Sertab-miklep, techniques, was evaluated in terms of decoration and style. 16. century belongs to the same method in 43 samples be taken place in the Turkish art of skin was to be determined.At the fifth chapter: Study results indicate the data was obtained.