Yerel medya bağlamında Kocaeli medyası ve sorunları
With the coherence of local media the media of Kocaeli and its problems
  1. Tez No: 240793
  2. Yazar: DENİZ ELİF YAVALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Medya, Gazete, Televizyon, Radyo, Kocaeli, Local Media, Newspaper, Radio, Kocaeli
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Yerel Medya Bağlamında Kocaeli Medyası ve Sorunları isimli bu çalışmada yerel medya kavramı, Türkiye'de yerel medyanın gelişim süreci, yerel medyanın bugünkü durumu, yerel medyanın temel sorunları genel olarak ele alındıktan sonra, yerel medya bağlamında Kocaeli medyasının gelişimi ve temel sorunları ele alınmıştır. Bu sorunlar ele alınırken; tirajları, dinlenme ve izlenme oranları yüksek olan gazete, radyo, televizyonlar seçilmiş, buralarda farklı departmanlarda çalışanlar ve yöneticileriyle yapılan söyleşiler bağlamında ortaya konulmaya çalışılmıştır.Yapılan söyleşilerden yola çıkarak, Kocaeli medyasında yaşanan sorunlar, yaygın medyada yaşanan sorunlara bir çok yönde benzer özellikler göstermekle birlikte, yerel medya çalışanlarının en önemli şikayetlerinin; haber ve bilgi kaynaklarına ulaşmada sıkıntı, haber yazarken kendilerini özgür ve bağımsız hissetmemeleri, çalışma koşulları, aldıkları ücretten duyulan memnuniyetsizlik, istihdam, sendikasızlaştırma, meslek içi eğitimin yetersizliği; yerel medya yöneticilerinin en önemli şikayetlerinin resmi ilan pastasından yeterince pay alamamak, ticari ilan ve reklam yetersizliği, öz sermaye, prestij, teknolojiyi yakalayabilme zorluğu, reyting-tiraj sorunu, kalifiye eleman sıkıntısı, devletin yerel medyayı yeteri kadar desteklememesi ve hukuksal sorunlar olduğu tespit edilmiştir.Bu sorunların çözümü için de devlet desteği, mahalli medyanın kendi arasında iyi ilişkiler kurması, yöre halkının sahip çıkması, yerel sanayiden daha çok destek görmek ve yeni yasal düzenlemeye olan ihtiyaç önerileri getirilmiştir. Bunlar yapıldığı takdirde yerel medyanın sorunlarının büyük ölçüde çözüleceği kanısına varmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the concept of local media, the period of improvement of the local media in Turkey, the condition of the local media at the present time and finally the improvement and basic problems of the Kocaeli media. This issue has beeen brought up because of basic problems in the local media in general. While these problems were chosen that have a high rate of readers, listeners and watchers. These problems have centered on the conversations of workers in these media organizations.From the conversations, it has been determined that the problems of the media in Kocaeli are similar in many ways to the general media. The most important problem of an employee of the local media is not being able to locate news and information sources. These employees do not feel free and independent while writing news. Their working conditions are bad. There is a lot of dissatisfactions with their salaries and their places of employment. They are not members of labor unions. Finally, they do not have sufficent education for their occupation.The biggest complaint of local media owners and directors is that they are not able to take enought share from the overall. They lack commercial announcing and advertising. They also lack funds and prestige. Spreading out their technology is difficult. There are problems of circulation. Skilled workers are difficult to be found. They are also not able to get support from the goverment, and they also face legal issues as well. If these suggestions are carried out, we strongly believe that a large a amount of the local media?s problems will be sorted out.