Kadın dindarlığına sosyolojik bir bakış (Hacılar örneği)
A sociological approach to the religiosity of women: The case of Hacılar
  1. Tez No: 240807
  2. Yazar: BETÜL TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNVER GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Cinsiyet, Cinsiyet Rolleri, Dinî Sosyalleşme, Dindarlık, Religion, Gender, Gender roles, Religious Socialization, Religiousness
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Toplumların yüzyıllardır süre gelen cinsiyet algıları, kadın ve erkeğe biçilen roller ve bu rollerin kültürün farklı bileşenleriyle ilişkileri birçok araştırmaya konu olmuştur. Bu çerçevede; kadınların din ile olan ilişkileri, yerleşik kültür içerisinde dini algılama ve hayatlarında yer verme düzeyleri ve dindarlık dediğimiz olgunun hangi yönlerinin kadınlarda ağırlık kazandığı meselesi de başlı başına bir araştırma konusudur.Bu çalışmada ise; bir Orta Anadolu şehri olan Kayseri'nin, Hacılar İlçesi'ndeki kadınların dindarlık yaklaşımları, dini algılama ve uygulama düzeyleri incelemeye alınmıştır.Değişime sahne olmakla birlikte, geleneğin varlığını önemle koruduğu bir toplum olan Hacılar'da, ataerkil yapının baskın olması ve dinî birtakım inanç ve kabullerde de bu durumun etkisinin görülüyor olması önemli bir vakıadır. Elbette dini anlama ve yaşamada; eğitim, yaş, gelir düzeyi, bilgilenme de etkili olmakta ve bireylerin dindarlıklarının şekillenmesinde rol oynamaktadır.Sonuç olarak dindarlık; kadın ve erkeğin zihin dünyasında özellikle toplumsal kabullerin bir yansıması olarak şekillenmektedir. Bu çerçevede; dindarlığın ve özelde kadın dindarlığının Hacılar'da ve benzer toplumlarda, dinî pratikler ve toplumsal cinsiyet kalıpları çerçevesinde şekillendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The conception of gender of societies over hundreds of years, the roles that men and women are expected to assume within society and the relationship of these roles with different constituents of culture have been subject matter for several researches. In this context, the issue concerning women?s relation with religion, their level of perception of religion within the existing culture and their level of practice, and in what respects women are considered more religious is also a subject matter of research per se.In this research, the perspectives on religiosity and the levels of perceptions and practices of women living in Hacılar, Kayseri, a province of Central Anatolia, has been under examination.It is of great importance that, despite being subject to change, in Hacılar, where the tradition still prevails, paternalistic structure is overwhelmingly dominant and this has an impact on some religious beliefs and perceptions. It is true that, in understanding and practicing religion some other variables such as education, age, level of income and access to information are also significant and play a role in shaping religiosity.In conclusion, in the mindsets of men and women religiosity is shaped as a reflection of social perceptions. In this context, it might be argued that in Hacılar, and in similar societies, religiosity, particularly the religiosity of women, is shaped around religious practices and gender structures.