Hizmet pazarlamasında kalite ve Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) üzerine bir uygulama
Quality in service marketing and an implementation on the armed forces pension fund (Oyak)
  1. Tez No: 240806
  2. Yazar: A.FATİH AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞÜKRÜ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Pazarlaması, Hizmet Kalitesi, Müşteri Memnuniyeti, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Service Marketing, Service Quality, Customer Satisfaction, Armed Forces Pension Fund (OYAK)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tezde Türkiye'deki ilk özel emeklilik fonu olan Ordu Yardımlaşma Kurumunda (OYAK) hizmet pazarlamasında kalite konusu ele alınmıştır. İşletmeler, yaşam döngülerini uzatmak için ana faktör olarak, kalite olgusunu benimsemişlerdir. Hizmet işletmeleri için ise kalite, verilen hizmetin tüketici beklentilerini karşılama düzeyinin bir ölçüsüdür. Çalışma teorik ve uygulama olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısımda hizmet ve hizmet kalitesi konuları açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise OYAK'ın aynı zamanda hizmet yönünden müşterisi olan üyelerinin hizmet kalitesi beklentileri ve OYAK'ın sunduğu hizmetleri algılamaları incelenmiştir. Anket yöntemiyle toplanan verilere T-testi, Faktör Analizi ve Çok Değişkenli Varyans Analizi (MANOVA) uygulanmıştır. Analiz sonuçları, OYAK'ın sunduğu hizmetleri, üyelerin ortalamanın üzerinde bir memnuniyet düzeyinde değerlendirdiklerini, hizmet kalitesi değerlendirmelerinin üyelerin demografik özellikleri bakımından farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation considers the quality of service marketing in The Armed Forces Fund (OYAK), Turkey?s first private retirement fund. In order to elongate their life cycle, companies have adopted the phenomenon of quality as a primary element. For service managements then, quality is a measurement of the level of meeting the consumer expectations of the given service. The study consists of two parts: theory and implementation. In the theoretical part, service and the quality of service is explained. In the second part of this study there is an analysis of the expectations of members of OYAK, who are also customers of OYAK, in terms of service quality, and how they perceive the services that OYAK renders. To the data collected by way of survey, T-Test, Factor Analysis and Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) have been applied. The results of the analysis have put forth that the members of OYAK appraise its services with an above average level of satisfaction, and that this appraisal of service quality shows changeability due to the demographical characteristics of OYAK?s members.