Melodram türünün kaynağı olarak arabesk filmler
Arabesque films as a source of melodram genre
- Tez No: 240830
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SOYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Melodram, Arabesk, Cinema, Melodram, Arabesque
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünyayı toptan bir anlamlandırma çabasının ürünü olan sanatın ve özelliklede sanatların bir birleşimini oluşturan sinema filminin polisiye, western ve korku filmi gibi birçok türü vardır. Melodram da bu türlerden birisidir. Özellikle Amerikan ve Ortadoğu sinemasında önemli bir ağırlığı olan melodramın Türk Sinemasında ortaya çıkışı 1930'lu yılların sonunda Mısır melodramları vasıtasıyla olmuştur. Türk sinemasının üretim anlamında zirve yaptığı 1960-1975 arası döneminin en popüler film türü melodram olmuştur. 1975 sonrası dönemde Türk sinemasındaki ekonomik sıkıntılar yapımcıları o yıllarda popüler olan arabesk müziğe yöneltmiştir. Böylece Türk sinemasında arabesk film furyası başlamış olur.Bu çalışmayı yaparken ki amacımız melodram ve arabeskin aslında birbirinden farklı bir yapı oluşturmadığını aksine birbirini tamamlayan iki olgu olduğunu ifade edebilmekti. Arabeski ve melodramı tarihsel süreçleri içersinde ele alarak ortak kültürel durumların bir sonucu olduklarını ortaya koymaya çalıştık. Bu kanıtlama çabası içersinde anlatı analizini bir yöntem olarak kullandık.Melodramın ve arabeskin tarihsel ve kültürel süreçler bağlamında benzerliklerini ortaya koyduktan sonra biçim ve içerik olarak bu iki tür arasındaki biçim ve içerik ilişkilerini açıklamaya çalıştık. Bu açıklama çabası içinde örneklem olarak belirlediğimiz altı adet filmi anlatı analizi yöntemine göre değerlendirdik. Bu bağlamda elde ettiğimiz veriler ışığında ulaştığımız temel sonuç; arabesk filmlerin ve melodram filmlerinin tarihsel-kültürel süreçler ve ayrıca sinemasal türlere özgü nitelikler bağlamında birbirlerinin devamı olduğudur.
Özet (Çeviri)
There are many kinds of art which is the product of a wholesale effort to sense the world and motion picture which is the combination of especially the arts , as the detective film forming film, western and horror movies. Melodram is one of this type. The emergence of melodram in Turkey cinema, especially having important weight in American and Middle Eastern cinema, was late of 1930s through Egypt melodram.The most popular genre of film in the period between 1960-1975 the peak of production of Turkish cinema, was melodram.In the period after 1975, film-makers led to arabesque music popular in that period, because of economic problems in Turkish cinema.Thus, the flood of arabesque film began in Turkish cinema. Our aim while doing this work was to be able to prove that arabesque and melodram actually didn?t constitute a structure that was different from each other, contrary to this; they were two cases completing each other.Examining arabesque and melodram in their historical processes, we tried to prove that they were a result of common cultural situations.In this effort to prove, we used the narrative analysis as a method.After revealing the similarities of melodrama and arabesque in the context of historical and cultural processes, we tried to explain relationships between this two type as form and content.In this effort to explain, we evaluated six films identified as sample analysis, according to describing method.In the light of the data we obtained in the context, the basic result we reached is that arabesque films and melodram films carries the continuation quality of each other in the context of their historical-cultural processes and also qualities specific to cinematic species.