Kur'an'a göre doğal çevre içinde insan
According to qur'an the natural eniverenment in human
- Tez No: 240831
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, Kur'an, Çevre, Tabiat, Allah, Quran, Environment, Nature
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnsan-çevre ilişkisi Kur'an'ın konularından biridir. Kur'an, bu konuyu doğal çevre bağlamında ele alır. Özelikle son yıllarda, çevre problemleri toplumları tehdit etmektedir. Bu nedenle, insan-eşya ilişkisinin Kur'ani boyutunun araştırılması gerekmektedir.Neredeyse her ülkede bir çevre krizinin belirgin işaretleri görülmektedir. Bu nedenle, modern dönemin en önemli küresel sorunlarından birinin çevre krizi olduğunu kabul etmeyen yok gibi. Sınırsızca ve sorumsuzca tüketen, bunu yaparken de tabiatı tahrip ederek yeryüzünün en ölümcül yağmacısı haline gelen bir insan yapısıyla karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu süreçte İslam'ın, özelde de Kur'an'ın insana, tabiata, varlığa ve çevreye yaklaşımı büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmada, küresel çevre krizine, bunun nedensel arka planına; Kur'an'ın çevreye yaklaşımına; Allah, tabiat ve insan arasındaki ilişkiye bir çalışmanın el verdiği sınırlar dahilinde yer verilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Relation of human-environment is one of Qur?an?s Contents. Qur?an deals with that relation in context of natural invironment. Especially in recent years, invironmental problems threat human societies. Thus Qur?anic extents of relation of human invironment are to be examine.It has been clear signs of environment crisis almost in every country. So, there is no one who don?t accept that one of the most important spherical problem is environment crisis in modern age. We face to face a human who exhoust limitless and irresponsible being mortal looter. Because of this reason, in this process, it is very important that the existance of Islam especially the Quran?s approach to the nature, human and the environment.In that work, we will be tried to examine as possible as we can do that the Quran?s view to the environment, spherical environment crisis and its background, view to environment of the Quran, the relation among Allah, the nature and the man.