Kur'an'da ihânet kavramı
Concept of ihânet in the Quran
- Tez No: 240833
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, İhânet, Emanet, Sorumluluk, Quran, Treachery, Trust, Responsibility
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
?Kur'an'da ihânet kavramı? başlığıyla hazırladığımız bu çalışmada ihânet kavramını inceledik. İhânet, Kur'an-ı Kerimde önemli kavramlardan birisidir.Çalışmamızda ele aldığımız sözcüğü, önce kavramsal anlamları açısından incelemeye çalıştık. Ancak yaptığımız bu çalışma, tezin adından da anlaşılacağı üzere kavramsal bir tefsir çalışması olmasına rağmen, bu sözcüğün Kur'an'daki kullanılışı daha çok konusal bir nitelik arz ettiği için çalışmanın içeriği kavram çalışması ile birlikte konu çalışmasını da kapsayacak nitelikte olmuştur. Ve çalışma, bu husus göz önünde bulundurularak şekillendirilmiştir.Bu çalışma, giriş hariç iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde anlam ve semantik üzerine yoğunlaştık. İlgili kelimeleri âyet bütünlüğü içersinde değerlendirdik.İkinci bölümde ise ihânetin kapsamı, ihânet edenlere ilişkin örnekleri sunduk. Sonuç bölümünde de ortaya çıkardığı sorunları değerlendirdik.İhânet, önce bireyi sonra da toplumu yaralayan, bireyler arasındaki güven duygusunu yok eden bir davranıştır. Genellikle toplumlardaki ahlâkî bozulmalar, sosyal çürümüşlükler sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir. Zira böyle ortamlar bireyin olumlu duygularını değil, daha ziyade olumsuz duygularını geliştiren etkenlerin başında yer alır.Anlam yelpazesi geniştir. İki kişinin olduğu yerde bu eylemden söz etmek mümkündür. Bir emanetin, sorumluluğun olduğu yerde yine karşımıza çıkıyor ihânet. Kur'an'da ihânet, Allah'ın sevgisini kaybettiren, toplumdaki güven duygusunu yıkıp yok eden bir davranış biçimi ve kişilik sorunu olarak sunulmaktadır. Olgun bir müslümanda olmaması gereken bu kişilik sorunu, Kur'an'ın asla tasvip etmediği bir davranış biçimidir.
Özet (Çeviri)
In this study I studied ?the concept of ihânet in the Quran?. This term is one of the most important concepts in the Quran.This study contains two parts except introduction.In the first part I dealt with the concept of ihanet and also other concepts related to ihânet.In the second part I gave the explanation of the term ihânet and some exampels of those who betray. In the conclusion I gave a general evaluation of the study.In this study I tried to prove that ihânet is something bad and God does not like those who do betrayals and the believers should not have this attribution.It is hoped that this humble study would be useful for academic researchers and for those who study concept and semantics.