Göktürkçe metinlerdeki sözcüklerle Kazak ve Kırgız Türk lehçelerindeki sözcüklerin karşılaştırılması (dil ve anlam özellikleri bakımından)
To Göktürkçe texts coming up with words Kazakh and Kyrgyz Turkish dialect coming up words have compared (in terms of language and expression)
- Tez No: 240832
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Göktürkçe, Kazak Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Göktürkçe, Kazak Türkçesi, Kırgız Türkçesi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Göktürkçe metinlerde geçen sözcüklerin 20. yüzyılın başlarında oluşturulan yapay Türk Yazı dillerinden olan Kazak ve Kırgız Türk lehçelerinde var olup olmadıkları, varsa aldıkları şekiller ve anlam değişiklikleri üzerinde durulmuştur. Öncelikle Göktürkçe ve iki lehçe ile ilgili kısa bilgiler verilmiş; daha sonra iki lehçede de var olan sözcüklerde meydana gelen ses olayları üzerinde durulup kelimelerin anlamları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is emphasised on whether the words appearing in Göktürkçe texts exist in Kazakh and Kyrgyz Turkish dialects being the artificial Turkish written language which were composed at the beginning of 20th century, and ıf they exist, on their forms and semantic changes. Firstly, short informations about Göktürkçe and two dialects are given; later, it is emphasised on the phonetic change which occur in the words existing in the two dialects, and the meanings of the words are represented.