Şem'î Şem'ullâh Şerh-i Mesnev î (II. cilt) (inceleme-tenkitli metin-sözlük)
Sem?i Shem?ullah Serh-i Mesnewi (II. volume) (research- cricitical text-dictionary)
  1. Tez No: 240840
  2. Yazar: TURGUT KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, Mesnevî-yi Şerîf, Şem'î Şem'ullâh, Şerh-i Mesnevî, Mevlânâ, Mesnevî-yi Şerîf, Sem?i Shem?ullah, Serh-ı Mesnewı
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1352
Özet
Türk Edebiyatında metin şerhleri önemli bir yer tutmaktadır. Türk, Arap ve Fars Edebiyatından pek çok eser Türkçe şerh edilmiştir. 16. yüzyılda yaşamış olan Şem'î Şem'ullâh, Klâsik Türk Edebiyatında şerh geleneğinin sistemleşmeye başladığı dönemde yetişmiş ve 10'un üzerinde esere Türkçe şerh yazmış önemli bir şârihtir. Şerh-i Mesnevî, onun en hacimli şerhlerindendir. Mesnevî'nin altı cildini de ilk defa Türkçe şerh eden ´ârih Şem'î Efendi'dir.Şerh-i Mesnevî'nin metninin kurulması kütüphane raflarında tozlanmaya yüz tutmuş kıymetli bir eseri gün yüzüne çıkaracak; üzerinde yapılacak incelemeler, Mevlânâ ve Mesnevî'nin anlaşılmasına farklı bir bakış açısı getirecek ayrıca dil bilim, belâgat, şerh, din ve tasavvuf ve benzeri ilimlerde yapılan araştırmalara bir nebze de olsa faydası olacaktır.
Özet (Çeviri)
The explanations of the texts has a important place in Turkish literature. A lot of works be explained to Turkish from Turkish, Arab, Persian literatures. Sem?i Shem?ullah, who lived in 16. century and wrote Turkish explanations more than ten works, is an important explanatory. Serh-i Mesnewi is one of the voluminous works of him. Sem?i Shem?ullah is the first explanatory who explained that Mesnewi?s six volume.Serh-i Mesnewi?s text be set up in this thesis. Thus a work is going to be brought to light from libraries?s dusty shelves, being done the studies on this work, will take different point of views to Mevlana and Mesnewi. Besides, this thesis is going to pay the searchs of linguistics, eloquence, explanation, religion, mysticism e.t.c. sciences, a little bit.