Füruzan hayatı, sanatı, eserleri
Furuzan her life, her art and her work
- Tez No: 240843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Füruzan, Öykü, Yaşam, Kadın, İstanbul, Füruzan, Story, Life, Women, İstanbul
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
60'lı yıllarda yazın yaşamına adım atan Füruzan, öyküden romana, şiirden tiyatroya ve gezi yazılarına kadar pek çok edebi türde eser vermiştir. Ancak o edebiyatımızda öykücü kimliği ile tanınmıştır.?Öykü öldü mü?? tartışmaları sürerken Füruzan 1971'de ilk öykü kitabı ?Parasız Yatılı? ile ?Sait Faik Öykü Ödülü? nü kazanmıştır. Öykülerinde İstanbul'un kenar semtlerinde yaşayan onurlu ve yoksul insanları, göçmenleri, yoksulluktan, çaresizlikten dolayı muhterislerin dünyasındaki tuzaklara düşen genç kadınları, kızları, aile içi ilişkileri, örselenmiş itilmiş çocukları anlatmıştır.1975 yılında Füruzan'a ?Türk Dil Kurumu Roman Ödülü?nü kazandıran ?47'liler? bir 12 Mart romanıdır. ?Dış göç? olgunun odağında gelişen ?Berlin'in Nar Çiçeği? ise aynı mekanlarda yaşamaya zorunlu kılınmış iki ayrı kültürün insanlarının ortak yaşamlarını öykülemektedir.1991'de yayınlanan ?Lodoslar Kenti? Füruzan'ın tek şiir kitabıdır. Füruzan, öykülerine konu olan İstanbul'un ve onun yoksun çocuklarının bu kez şiirini kaleme almıştır.Füruzan ?Yeni Konuklar?da D.A.A.D.'ın çağrılısı olarak gittiği Almanya'daki izlenimlerini ve Ruhr bölgesinde maden ocağı işçileriyle yaptığı söyleşileri kitaplaştırmıştır.1981'de yayınlanan ?Evsahipleri? D.A.A.D. projesi kapsamında yürütülen çalışmaların ikinci bölümünü oluşturmaktadır. ?Evsahipleri? Füruzan'ın Almanlar üzerine izlenim, anı, gözlem ve söyleşilerini içermektedir.Füruzan'ın Sabah gazetesinin önerisiyle 1994 yılında Bosna ? Hersek, Makedonya, Bulgaristan ve Yunanistan'ı kapsayan gezi sonucundaki izlenimleri ?Balkan Yolcusu? adı altında yayımlanmıştır.?Redife'ye Güzelleme? diğer sanat dalları gibi tiyatroya da büyük ilgi duyan Füruzan'ın müzikli oyunudur.?Füruzan'ın ?Türkiye Çocukları? adlı çocuk kitabı ve ?Dokuz Çağdaş Türk Öykücüsü? adlı antolojisi 1979 ve 1982 yıllarında Almanya'da basılmıştır.Eserlerinde metinselliği ve görselliği ustalıklı bir şekilde buluşturmayı başaran Füruzan'ın ?Benim Sinemalarım? ve ?Ah Güzel İstanbul? adlı öyküleri filme alınmıştır. ?Gecenin Öteki Yüzü? ise Okan Uysaler tarafından televizyona uyarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Furuzan began her life in literature in 60?s. Her works consisted of novels, poetry, theatrical plays and travel journalism. However, she is best known as a story writer in our literature.While discussions were going on in 1971 about ?did the story die?, the story book she wrote titled Boarding School? (Parasiz yatili) won her the ? The Sait Faik Story?. In her stories she writes about poor but honorable people from the slums, immigrants, young women and girls all of fell into the hands of opportunists because of their poverty and vulnerability, domestic disputes, neglected children who all came from the slums of Istanbul.The book titled 47s? which is a book about 12 of March" for which Furuzan won the novel prize from the ? Turkish Language Institute ?. Furuzan also wrote ?The Pomegranate Flower of Berlin ? (Berlin?nin Nar Cicegi) which is about outside immigrants who are forced to live in the slums, these are people of two different culture but who are forced to live the same lifestyle.Furuzan?s book publisehed in 1991 called ? The City of Southwestern winds? (Lodoslar Kenti) is her one and only book of poetry. The children of Istanbul who were the subject of her stories have now become the subject of her poems.The D.A.A.D in Germany invited her to the region of Ruhr where she went to the mines to interview the miners, from these interviews she wrote her book titled ?New Guests?.The book titled ?Home Owners? (Ev Sahipleri) published in 1981 is the follow up to the D.A.A.D project. ? Home Owners? contains Furuzan?s impression, memories, observations and dialogue regarding Germans.In 1994 at the suggestion of the Sabah newspaper, she went to Bosnia ? Herzegovina, Macedonia, Bulgaria and Greece and from her observations in these countries she wrote the book called ?Balkan Traveller? (Balkan Yolcusu).Because of her great interest in theatre, she also wrote a musical called ?Redife?ye Guzelleme?.Furuzan?s children?s book titled ?Children of Turkey? (Turkiye Cocuklari) and ?Nine Modern Turkish Story Writers? anthology is published in Germany in 1979 and 1982.In her books the textuality and visuality are skillfully combined by Furuzan and ?My Cinemas? (Benim Sinemalarim) and ?Ah Lovely Istanbul? (Ah Guzel Istanbul) were made into films. ?The Other Face Of The Night? (Gecenin Oteki Yuzu) was adapted for television by Okan Uysaler.