Füruzan'ın öyküleri üzerine psikanalitik bir inceleme
A psychoanalytic examination on Füruzan's stories
- Tez No: 442935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Füruzan, psikanalitik edebiyat kuramı, Türk öykücülüğü, Füruzan, psychoanalytic literary criticism, the Turkish story
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Türk edebiyatında önemli kadın yazarlarımızdan olan Füruzan ile ilgili bugüne kadar yapılmış akademik çalışmalarda, başlı başına kuramsal bir inceleme yapılmadığından çalışmamızda, yazarla ilgili eksik kalan bu yönü tamamlamak amaçlanmıştır. Yazarın öykülerini çözümlemeye uygunluğundan dolayı psikanalitik edebiyat eleştirisi seçilerek“Füruzan'ın Öyküleri Üzerine Psikanalitik Bir İnceleme”başlığını taşıyan tezimiz ortaya çıkmıştır. Çalışmanın amacı, Füruzan'ın öykü kahramanlarının ruh dünyalarını ve bilinçdışındakileri aydınlatmak ve öykülere farklı bir bakış açısı getirmektir.Beş bölümden oluşan tezin ilk bölümünde psikanalitik kurama kısa bir giriş yapıldıktan sonra çalışmanın amacı, önemi, kapsam ve sınırlılıkları verilmiştir. İkinci bölümde kavramsal çerçevenin oluşması için öncelikle psikanaliz kuramının farklı isimlerin çabaları neticesinde gelişimi, ardından edebiyat ile ilişkisi verilmiştir. Füruzan'ın öykülerinin psikanalitik değerlendirmesine geçmeden önce ise yazarın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölüm tezin asıl kısmını oluşturur. Burada öyküler sırasıyla taranarak, psikanalitik edebiyat eleştirisinin ölçütlerine göre irdelenmiştir. Öykülerde rastlanan Oidipus Karmaşası, imgesel ve simgesel alanların zıtlığı, doğum travması ve melankoli kavramlarına örnekler verilmiştir. En son tüm bulgular, tablo şeklinde düzenlenmiştir. Son bölümde ise çalışmadan elde edilen sonuçlar belirtilerek Füruzan'ın eserlerinin psikanalitik yöntemle incelenmeye uygun olduğu görülmüştür. Edebiyat alanında yapılmış psikanalitik çalışmalardan birkaçı ile Füruzan'ın bu yöndeki durumu kısaca karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır. Son olarak konu ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As there have been no theoretical analysis of Füruzan, one of the most important women writers in Turkish literature, in the academic works so far, this study aims to complete this missing aspect. Psychoanalytic literary criticism has been found appropriate to analyze the stories of the writer and the thesis entitled“A Psychoanalytic Examination on Füruzan's Stories”has been written. The aim of this study is to illuminate the spirit world and unconscious mind of the heroes of the Füruzan and bring a different perspective to the stories. After a brief introduction to psychoanalytic theory in the first part of the thesis, which consists of five parts, the importance, scope, limitations and the purpose of the study are given. First the development of psychoanalytic theory as a result of the efforts of different people and then its relationship with the literature are studied in the second part. Before analyzing the stories of Füruzan, a short explanation is given about Füruzan's life, art and works. The fourth part constitutes the main part of the thesis. In this part the stories are scanned respectively and evaluated according to the criteria of psychoanalytic literary criticism. Examples are given to the concepts of Complex of Oedipus, the contrast of the imaginary and symbolic space, birth trauma and melancholy which are seen in the stories. All findings are arranged in a statement. In the final part the results obtained from the study are indicated and psychoanalytic approach has been found appropriate to analyze the works of Füruzan. In this section some psychoanalytic works in the literature and the status of Füruzan in this aspect are compared shortly and commented. Finally this thesis gives some suggestions regarding the subject.