Bankaların risk derecelendirmesi ve basel II kriterlerinin Türk bankacılık sistemine maliyeti
Bank risk ratings and cost of the basle II criteria to Turkish banking system
- Tez No: 240882
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Risk Derecelendirmesi, Basel II, Subprime Mortgage Krizi, Risk Rating, Basel II, Subprime Mortgage Crisis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
2004 yılında Basel II uzlaşısının yayınlanmasıyla birlikte finansa yazınını en popüler konularından birisi bankaların risk derecelendirmeleri ve bankaların içsel derecelendirme sistemleri olmuştur. Bağımsız kredi derecelendirme kuruluşları yaklaşık 100 yıldır risk derecelendirmesi yaparken bu konu özellikle gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren bankalar için oldukça yeni bir kavramdır. Buna rağmen her geçen gün daha fazla banka maruz kaldıkları riskleri ölçmek ve yönetmek için müşterilerine verdikleri kredileri derecelendirmektedirler. Uluslar arası faaliyet gösteren bankalar müşterileri için risk dereceleri tahsis ederken özellikle gelişmekte olan bankalar ve küçük bankaların çalışması hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Basel II' nin uygulamaya geçmesi ile birlikte bankaların kredi risklerinin ölçmek ve yönetmek için içsel derecelendirme sistemlerini kullanmaları beklenmektedir. Bu çalışmada derecelendirme faaliyetine ilk önce bağımsız derecelendirme kuruluşları cephesinden bakılmış, Basel II uzlaşısı incelenerek bankaların kurmaları gereken içsel derecelendirme sistemine değinilmiştir. Çalışmanın son bölümü ise mevcut finansal kriz ve Basel II çerçevesinde derecelendirme faaliyetinin bankacılık sektörüne olası etkileri ile ilgilidir.
Özet (Çeviri)
After the publication of the new Basel capital accord, banks? risk rating and banks? internal rating systems have been one of the most popular subjects of finance literatüre. While risk ratings have been assigned to issuers and issues by credit rating agencies since early of the twentieth century, rating is a new deal of banks. However, in recent years many bank have attempted to improve measurement and management of credit risk by assigning risk ratings to business loans. We have knowledge about big banks using ratings for their lending process but we have a liitle information about the implementations of small banks and the banks in operating in underdeveloped or demerging countries. It is expected from bank to use internal rating systems for measurement and management of credit risk by the transition of the implementation of Basel II. In this paper, firstly, I have tried to describe the rating systems of credit rating agencies. Secondly, I have examined new Basel capital accord (Basel II), the last section is about the effects of risk ratings under Basel II and conditions of financial crisis on Turkish banking sector.