Perakendeci markalı ürünlere olan tüketici talebinin incelenmesi : Edirne örneği
The analysis of consumer demand for the retailer branded prducts : A sample of edirne
- Tez No: 240907
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN ÜZEREM ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Perakendecilik, Marka, Perakendeci Markası, Süpermarket
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Ticaretin ilk yıllarında, malların diğer mallardan ayrılabilmesi için işaretlenmesi ile başlayan markalaşma; gelişim, değişim ve yoğun rekabet nedeniyle günümüzde işletmelerin pazarlama stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu anlamda, işletmelerin, mal ve hizmetlerinin pazarlamasında başarılı olabilmeleri için marka geliştirme sürecine önem vermeleri gerekmektedir. Geliştirilen marka, hedef pazar, rekabet ve tüketici doğrultusunda doğru konumlandırılmalı, gerektiğinde yeniden konumlandırma yapılabilmelidir.Teknolojideki değişim ve gelişmenin rekabeti ön plana çıkartması ve tüketici tercihlerindeki hızlı değişimler, işletmeleri yeni pazarlama yöntemlerini uygulamaya yöneltmektedir. Perakendecilikte, son dönemlerde önemi gittikçe artmakta olan yeni pazarlama stratejilerinden biri de perakendecilerin kendi markalı ürünleridir.Perakendecilerin müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek için perakendeci markalı ürünleri tercih eden tüketicilerin demografik özellikleri, genelde hangi ürünleri satın aldıkları ve satın alma kararlarındaki önemli kriterler ile bu ürünleri tercih etme veya etmeme nedenlerini bilmeleri ve bu doğrultuda marka stratejilerini oluşturmaları gerekmektedir. Üreticilerin ise marka kararlarında perakendeci markaları ile nasıl rekabet edecekleri, markalarını nasıl konumlandıracakları konusunda bilgilenmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda marka stratejilerine ilişkin kararlar alınırken hedef tüketici kitlesinin iyi tahlil edilmesi oldukça önemlidir.Bu çalışmada tüketici talebinin incelenmesi için elde edilen verilerden faydalanarak önce tüketicilerin demografik özellikleri, marka tercih profilinin frekans dağılım tabloları, bunun yanında tüketicilerin perakendeci markalı ürün tercih faktörlerine ilişkin frekans dağılım tabloları elde edilmiştir. Ayrıca tüketicilerin marka tercihlerinin demografik yapılarından bağımsız olup olmadığı Ki-Kare bağımsızlık testi ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the early days of trade, ?branding?, which started with marking merchandise to distinguish from other goods, has become an inseparable part of marketing strategies and commercial enterprises nowadays because of change and intensive competition. In this sense, commercial enterprises should give importance to brand development process in order to become successful in the marketing of goods and services. Enhanced brand should be positioned properly in accordance with the target market, competition and consumer, and could be repositioned when it is necessary.Commercial enterprises are directed to apply the new methods of marketing due to rapid changes in consumer preferences and the change and development in technology resulted in competition. One of the new marketing strategies that have got the utmost interest in retail recently is their own branded goods.Retailers should know the demographic features of the consumers preferring retailer branded products, which the consumers generally prefer to buy and the distinctive criteria for decision-making process in order to meet the consumers? demands and needs better. Retailers should also recognize the causes of whether consumers prefer or do not prefer these products, thus it is essential to establish brand strategies accordingly. Producers, on the other hand, ought to be informed about how to compete with retailer brands while taking brand decisions and how to position their brands. In this context, it is vital to analyze target consumer mass properly while applying decisions on brand strategies.