Türkiye'de çevre koruma ve ekonomik büyüme ilişkisi
The relationship between environmental protection and economic growth in turkey
  1. Tez No: 240923
  2. Yazar: PELİN SENCAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BERKAN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Sorunları, Çevre-Ekonomi İlişkisi, Çevre Politikaları, Sürdürülebilir Kalkınma, Environment, Environmental Problems, Relationship between Environment and Economy, Environmental Policies, Sustainable Development
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Çevre sorunları, günümüzde ülkemizin ve dünyanın en önemli konuları arasında yer almaktadır. Özellikle, Sanayi Devrimi sonrasında hızla artan insan faaliyetlerinin, çevre ve dünyanın doğal dengesi üzerindeki bozucu etkisi, doğanın taşıma kapasitesini aşmaya başlayınca, ulusal ve küresel düzeyde olumsuz sonuçlara sebep olmuştur. Meydana gelen çevresel tahribat, 1970'li yıllardan itibaren tüm dünyada çevre konusunda çeşitli gelişmelerin yaşanmasına yol açmış, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen toplantı ve yayımlanan sözleşme ve bildirgeler ile konuya çözümler bulunmaya çalışılmıştır. Çözümlerin temelinde, dünyanın taşıma kapasitesini aşmadan sürdürülebilir kalkınma politikaları ile ekonomi-çevre arasında bir uyum sağlanabileceği yer almaktadır. ?Türkiye'de Çevre Koruma ve Ekonomik Büyüme İlişkisi? başlıklı bu çalışma, uluslararası alanda yaşanan gelişmelerle birlikte, Türkiye'de görülen çevre sorunlarına çözümler bulunması konusunda hız kanan çalışmaları ve çevreyi koruyarak kalkınma ilkesinin, oluşturulan çevre koruma politikalarındaki yerini analiz etmektedir. Bu amaca ulaşmak için yapılan literatür taraması sonucunda çevre koruma politikaları ve sürdürülebilir kalkınma konusu ile ilgili veriler toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today environmental problems are among the most important issues in our country and in the World. Particularly, when deteriorating impact of human activities, which rapidly increased after the Industrial Revolution, on natural stability of the World has begun to exceed payload capacity of the nature, it has been resulted in negative consequences of natural and global level. Environmental destruction so occurred has led to have experienced various improper developments on the issue of environment all over the World since 1970?s and the matter has been tried to be solved by means of international meetings and publication of conventions and declarations. Compatibility between economy and environment could be ensured through sustainable development policies without exceeding payload (bearing) capacity of the World is laid in the foundation of solutions. This Study under the title of ?The Relationship between Environmental Protection and Economic Growth in Turkey? has been analyzing studies accelerated on the issue concerning to find solutions for environmental problems experienced in Turkey and place of the principle of development by protecting environment in the created environment protection policies, along with developments prevailing at the international field. As the result of scanning of literature in order to achieve this objective information and data on the issue of environmental protection policies and sustainable development have been gathered.